Следвайте ни

Турция добави два обекта към световното наследство на ЮНЕСКО

viber icon

Културните ценности на Турция в предварителния списък на ЮНЕСКО за световно наследство се увелиличиха тази седмица до 85 с две нови допълнения.

Историческият град Кемалийе (Eğin) в източната провинция Ерзинджан, както и късноантичните и средновековни църкви и манастири в Мидият и околността Тур Абдин в югоизточната провинция Мардин бяха добавени в списъка.

Кварталът Кемалийе, който се намира по пътя на коприната, е бил място където са се отбивали търговските кервани. В него са съжителствали от векове турци, арменци и кюрди. Той се откроява с уникалната си градска архитектура и оригинални постройки. Реката Ефрат е повлияла на архитектурата и облика на региона.

Каньонът Каранлък (Тъмния) е неразделна част от град Кемалийе и е с дължина приблизително 35 километра. Височината от отвесните склонове наоколо до нивото на реката достига до 1000 м., поставяйки го сред първите пет най-дълбоки каньони в света. 

Вторият обект избран от ЮНЕСКО се намира в пределите на древната Месопотамия, в близост до колоритния древен град Мардин, в югоизточна Турция. Регионът Тур Абдин (което означава „планината на Божиите служители“ на асирийски), който е съхранил множество ранни примери за манастирска архитектура, е свидетел на появата на уникален архитектурен стил, който може да бъде свързан с асирийската православна християнска общност от средновековието и до днес. Тур Абдин, варовиково плато, има уникален културен пейзаж с приблизително 80 села и 70 манастира от различни периоди.

Осем манастира и църкви бяха избрани за номинация в Тур Абдин от ЮНЕСКО. 

Тези структури, които имат общи черти и датират от шести и осми век, позволяват да се разбере характерът на региона като цяло. Те също представляват важен пример за богатото културно наследство на различните вярвания в Турция.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?