71

Турция депортира в Обединеното кралство главорез от Ислямска държава

Айне Дейвис (38) който беше арестуван през 2015 г. в Турция, пристигна на летище Лутън, късно в сряда, след като беше освободен от затвор в Анкара, където излежа присъда от седем години и половина за членство в Ислямска държава (ИД).

 

Британската полиция каза, че той е бил арестуван във връзка с престъпления по Закона за тероризма от 2000 г., съобщи BBC. Дейвис е бил отговорен за охраната и екзекуцията на западни заложници в периода, когато ИД контролираше големи територии в Сирия и Ирак.

 

Дейвис отрича да е част от терористичната клетка "Бийтълс", за която се смята, че се е състояла от четирима радикализирани мъже, които са израснали в Лондон и са получили прякора заради акцента си. Те са обвинени в убийството на 27 заложници, няколко от които са обезглавени.

Асошиейтед прес

Лидерът на групировката Мохамед Емуази, наричан "Джихади Джон", беше убит от удар на американски дрон в Ракка през ноември 2015 г. 

 

Дейвис беше арестуван от турската полиция за борба с тероризма на 12 ноември 2015 г. по време на акция във вила, наета от ФБР в предградие на Истанбул. 

 

Турските прокурори го обвиниха, че е „известен високопоставен оперативен агент на ДАЕШ (ИД)“ и казаха, че е бил проследен, докато е пресичал границата от контролираната от ИД Сирия и си проправил път през Турция.

Анадолска агенция

На процеса Дейвис отрече да е бил член на ИД. Той заяви, че е пътувал до Сирия по време на гражданската война в страната, за да участва в хуманитарна работа, но предимно е живял в Турция. Той отхвърли изображения, показващи как позира с въоръжени екстремисти и оръжия, като „глупави снимки“, за които е позирал на шега.

 

Двама други членове на групата "Бийтълс" в момента са в затвор в САЩ, след като бяха заловени от подкрепяните от САЩ кюрдски сили и предадени в ареста на САЩ.

 

„Джихади Джордж“ Александа Котей беше осъден на доживотен затвор през април, след като се призна за виновен по обвинения, свързани с отвличане, изтезания и обезглавяване на заложници в Сирия. „Джихади Ринго“ Ел Шафи Елшейх беше признат за виновен по същите обвинения, но все още не е осъден.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?