71
Следвайте ни

Турция депортира 11 сирийци, провокирали с банани

viber icon

Генералната дирекция по миграцията на Турция заяви, че ще депортира 11 сирийци, които споделили "провокативни" видеоклипове, на които ядат банани във връзка с улично интервю, в което гражданин беше чут да сравнява финансовото благосъстояние на сирийците с турците. 


„Не мога да си позволя банани, но сирийците ги купуват на килограми“, беше чут да казва турският гражданин в интервюто. 


Туркиня се присъедини, обвинявайки сирийците, че се наслаждават на разкошен начин на живот в Турция, вместо да се прибират у дома, за да се бият за родината си. 

 

Сравнението произтича най-вече от слуховете в социалните медии и изказванията на националистически политици, които твърдят, че сирийците живеят комфортно от държавна помощ, докато турските граждани страдат от икономическата криза и безработицата. 


След това интервю сирийците започнаха да споделят "протестни" видеоклипове в социалните мрежи, на които ядат банани, като същевременно използват гласовия запис на интервюто. 


След реакция в социалните медии Главната дирекция за управление на миграцията счете видеоклиповете за „провокативни“ и обяви, че са предприети съдебни действия. 


"Няколко чужди граждани са задържани във връзка с провокативните клипове", се казва в официално съобщение на дирекцията, като допълва, че задържаните ще бъдат депортирани след приключване на необходимите процедури. 


Дирекцията ще продължи да проверява постовете и на други граждани, се добавя в съобщението. 


Процедурите за депортиране на сирийците ще бъдат започнати след приключване на съдебния им процес, се казва в изявление за пресата, разпространено от турските миграционни власти.


Видеоклиповете предизвикаха антиимигрантски настроения в Турция. 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?