Следвайте ни

Турция цели “зони за сигурност” в Северна Сирия с военна операция

Над 10 хил джихадисти са в затворите там

viber icon

След като САЩ взеха решение да се изтеглят в част от Северна Сирия, Турция се готви да нахлуе в района. В последните дни около сирийските гранични зони в Турция тече мащабна военна логистична подготовка. Хиляди турски командоси и техника се концентрират в района. Така Ердоган цели да изгради "зони за сигурност", в които да върне сирийските бежанци.

Доналд Тръмп, от своя страна, залага на популистката карта, че иска да върне у дома много от изпратените в чужбина американски войници. Тези дни Белият дом обяви, че ще изтегли голяма част от своите военни части, разположени в Северна Сирия. Така Вашингтон изглежда, че изоставя досегашните си кюрдски съюзници във войната срещу ислямистите, но в действителност, САЩ продължава да въоръжава кюрдските военни групировки в Северна Сирия, които са считани за терористи от Турция, тъй като те целят създаването на Кюрдска федерация в района. Само миналата седмица Пентагона изпрати за пореден път над 300 тира с въоръжение предназначени за Кюрдите в района. 

От своя страна, вчера турският парламент ратифицира документ за удължаване на военния мандат за операции в Сирия и Ирак до 30 октомври 2020 г. Турската армия се готви да навлезе в северните райони на Сирия. От месеци президентът Ердоган се намира под силен вътрешнополитически натиск. На последните местни избори неговата партия претърпя значителни загуби, като загуби ключовите кметски места в големите градове, а социолозите в страната показват силен спад в подкрепата за режима на Ердоган. Турция е в икономическа и политическа криза и нейната икономика не може да продължава да търпи тежестта на над 4 милиона сирийски бежанци в страната.

След осем години престой мнозина от тях вече са се устроили и работят. В последните години новородените сирийски бебета са над 500 хиляди. Това води и до голям демографски проблем. Много сирийчета посещават турски училища, семействата имат достъп до безплатни здравни и социални услуги. Турция действително е направила много за тях. Похарчени са над 40 милиарда долара до момента за бежанците. От ЕС бяха обещани 3 милиарда евро, помощ за Турция, само и само бежанците са не бъдат пропускани в Европа. Но тези средства са незначителни за проблема. Междувременно настроенията в страната се променят. Стотици хиляди сирийци изтласкват турците от пазара на труда, като евтина работна ръка. И особено сега, в тези икономически трудни времена, това води до конфликти. 

Ердоган търси бързи успехи в битката срещу политическите си противници. Един много важен коз е връщането на сирийските бежанци в родината им. И в този смисъл оттеглянето на американците за него е истински подарък: сега той има възможност необезпокоявано да създаде, отдавна планираните, така наречени "зони за сигурност" в Северна Сирия. Това е 32 километрова ивица в Сирийска територия на разстояние от Турската граница, в които да прехвърли сирийските бежанци. Но от своя страна кюрдските сили в Северна Сирия не искат тези бежанци обратно в страната. А също така се страхуват, че Турция ще наложи своето влияние в района и ще пречи за осъществяването на кюрдските планове за отцепване от Сирия.

Ето защо турските военни ще се изправят срещу кюрдските бунтовници (въоръжени с Американски оръжия), които в момента имат думата в района. Навлизането на турски войски в Сирия освен това засилва значително турското влияние в региона. И когато утре започнат преговорите за мирното уреждане на Сирия, Ердоган естествено ще иска да има място на масата редом с руснаците и иранците. До момента  САЩ, Русия, Иран, Германия и Франция се обявиха остро срещу плановете на Турция относно Северна Сирия. Преди 2 дни Американското военно министерство отстрани Турция от участие във въздушна мисия в Сирия, ръководена от Центъра за съвместни въздушни операции. Прекратено е било също предоставянето на разузнавателна и наблюдателна информация на Турция.

Което практически цели затваряне на въздушното пространство на Сирия за Турция. С този ход САЩ се опитва да възпрепятства Турция да навлезе в сирийските територии. 

Друг много важен въпрос, който се пропуска от медийте, е че в момента в северно сирийските затвори има около 10 хиляди бойци на Ислямска държава, и още 35 хиляди техни роднини, жени и деца. До сега те бяха охранявани от Американски войници, а след тяхното напускане на района, затворниците ще бъдат предадени на кюрдите или на турците. Ако последното се случи, военни специалисти от опозицията се опасяват, че това ще е голяма заплаха за сигурността на Турция и региона.


Сирийска Карта октомври 2019
Синьо - сирийска власт на Асат
Зелено - кюрдска част
Зелен щрих - 32.км Зона за сигурност, искана от Турция 
Оранж - радикални ислямисти
Бордо - Турска армия и сирийси бунтовници срещу режима на Асат 

 

Михаел ГУШЕВ, кореспондент на в-к МАРИЦА 

 

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?