Следвайте ни

Турция арестува 82 привърженици на кюрдските терористи

viber icon

Прокуратурата на Турция издаде заповеди за арест на 82 заподозрени в терор членове на военното кюрдско терористично формирование ПКК, включително висши политици в 7 провинции за насилието в страната от 6 до 8 октомври 2014 г., довело до смъртта на над 37 души.
По време на бунтовете през 2014 г. привърженици на ПКК излязоха на улиците след призив на терористичната група, свързана с Демократическата партия на народите (ДПН). 


Турската полиция започна операция за залявянето на заподозрените привърженици на терористичната група ПКК .


Преседателят на прокюрдската партия ДПН Селахатин Демирташ е задържан от 3 години в затвора, за това, че през 2014 призова гражданите от кюрдски произход в ряйона да излязат на улиците в югоизточната част на Турция на 6-7 октомври, в средствее на което имаше бунтове и безредици, в които около 50 души загубиха живота си. Тези протести се превърнаха в жестоки сблъсъци между про- и анти-ПКК групи.


От пресслужбата на турския президент в Анкара днес разпространиха информация по случая в която се уточнявя следното: 


"Страната ни прекара последните четиридесет години в борба срещу нечовешките атаки на терористичната организация ПКК и нейните формирования.  Терористичната организация е организирана под имената PJAK в Иран и PYD / YPG в Сирия и продължава своята въоръжена и идеологическа дейност в Сирия, Ирак, Иран и страната ни.  Организацията използва международно и регионално развитие в своя полза, особено във властовия вакуум, възникнал след гражданската война в Сирия през 2011 г., отвори пространство за себе си на сирийска територия и потърси държавност в североизточната част на Сирия, като създаде местни кантони с име  Африн, Кобани и Ал Джазира.


Терористичната организация ПКК предприе действия за създаване на терористична държава в региона със смелостта, която взе от тази нова ситуация в Сирия;  в съответствие с инструкциите на лидерите на терористичната организация, тя започна да прилага нова стратегия за отслабване на независимостта на нашата държава, за нарушаване на нейното единство или за отделяне на част от територията под суверенитета на държавата от държавата  администрация.


 В рамките на тази стратегия сепаратистката терористична организация създаде нови организации, наречени YDG-H (Патриотично революционно младежко движение), ОSB (подразделения за самоотбрана) и YPS (части за гражданска отбрана), за да превърне селищата в регионите на Източна и Югоизточна Турция в кантони, подобни на тези в Сирия и прехвърли терористи от провинцията в градовете, за да подкрепи тези структури.  В допълнение, той се опита да създаде така наречените екипи за обществен ред и съдилища в градовете, за да създаде зони под свой контрол в границите на страната ни.


В рамките на тази нова ситуация и стратегия, представителите на терористичната организация, включително ръководителите на терористите, Абдула Йоджалан, Мурат Карайлан, Джемил Байк и техните политически разширения през 2014 дадоха инструкции на терористи и техните идеологически поддръжници да излязат на улицата и да организират бунт  срещу Република Турция със систематични лъжи и провокативни изказвания чрез свързване на атаката на терористична организация Даеш срещу пограничния сирийски град Айн ал-Араб (Кобани) между 22 септември 2014 г. и 06 октомври 2014 г. в нашата страна.


В съответствие с изявленията и инструкциите на ръководителите на терористичната организация ПКК, Централният изпълнителен съвет на прокюрдската партия ДПН, съпредседателстван от Сулатин Демирташ и Фиген Юксекваъ, отправи апел към симпатизантите си: "Ние призоваваме нашите хора да излязат и да подкрепят онези, които излязоха да протестират срещу ембарговото отношение на (управляващата партия) ПСР за Кобани ”.


 В резултат на тези призиви на ръководителите на терористичната организация и нейните политически разширения, вълнения и протести започнаха в много населени места на 06 октомври 2014 г. и нашата държава беше изправена пред широко въоръжено насилие, известно като инциденти от 6-8 октомври.


В резултат на събитията в 131 населени места, включително 35 провинции и 96 области, 37 граждани бяха убити от ПКК, а 761 са ранените, 326 от които са служители на реда и 435 са цивилни. 


По време на протестите 197 училища бяха изгорени, 269 обществени сгради станаха неизползваеми, предоставянето на обществени услуги беше блокирано. 1731 къщи и работни места бяха ограбени или унищожени. 1230 превозни средства, от които 729 са граждански и 501 са публични, бяха вандалски унищожени.

Нашата държава направи необходимата намеса за събитията от 6-8 октомври 2014 г. в Кобани в рамките на Конституцията и законите и установи обществения ред незабавно.

Най-важният конституционен дълг на държавата е да арестува престъпниците и особено членовете на терористични организации, които целят да премахнат суверенитета на държавата ни."

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?