Следвайте ни

Турция: 90% от смъртните случаи са с неваксинирани

viber icon

Около 80 процента-90 процента от случаите и смъртните случаи на COVID-19 в Турция са сред хора, които никога не са били ваксинирани или са получили само една доза, каза здравният министър Фахретин Коджа. Той подчерта необходимостта хората да се ваксинират напълно, за да избегнат заразяване с вируса, приемане в болница или смърт.

Коджа каза, че 81 на сто от близо 500 000 активни случая на COVID-19 в Турция са сред хора, които не са били напълно ваксинирани.

Той добави, че около 90 процента от хоспитализираните заради вируса не са били напълно ваксинирани, а 90 процента от починалите са или неваксинирани, или не са получили двете дози ваксина с два изстрела.

Коджа каза, че повечето случаи сега са на възраст 15-45 години.
„Днес повече от 78 процента от нашето население на възраст 18 и повече години е било ваксинирано с еднократна доза и повече от 60 процента с две дози“, каза той.

Тъй като училищата се отварят в понеделник с присъствено обучение, той каза, че 88 на сто от учителите и служителите в училище са имали поне една доза ваксина, а 75 на сто са получили и двете дози.

„През новия период пандемията няма да бъде причината за затварянето на училищата, защото сега имаме ваксината“, каза той.

Министърът също призова родителите на учениците да обърнат максимално внимание на предпазните мерки.

"Всеки от родителите трябва да бъде ваксиниран незабавно, като спазва мерките за защита на детето си и на съучениците на детето си."

Махмут Йозер, национален министър на образованието на Турция, подчерта, че училищата трябва да бъдат последните места, които да бъдат затворени поради пандемията.

Колкото и успешно да е дистанционното обучение, Йозер каза, че то не може да замени обучението лице в лице.

Подчертавайки, че присъственото образование се е превърнало в необходимост, а не в избор, той каза, че е от съществено значение децата да получат образование с приятелите си в класната стая.

Министерството на образованието предприема необходимите стъпки за поддържане на обучението лице в лице, като предоставя на училищата маски, дезинфектанти и почистващи материали, добави той.

Той също така призова всички родители, учители и административен персонал да спазват стриктно пандемичните мерки, за да предотвратят по-нататъшното затваряне на училищата.

Ерол Йозвар, ръководител на Съвета за висше образование, каза, че академичната дейност продължава в Турция без прекъсване, независимо дали е присъствено или онлайн. 

Той допълни, че университетите имат правомощията да провеждат 40 процента от курсовете онлайн с решението на Съвета за висше образование, каза Йозвар.

Коджа подчерта, че няма друга държава освен Германия, която да е прилагала повече ваксини от Турция сред европейските страни. Той добави, че "след две до три седмици" Турция ще надмине броя на ваксините в Германия.

Турция е приложила повече от 96 милиона дози ваксини срещу COVID-19, откакто стартира масова имунизационна кампания през януари, според официални данни.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?