49

Тунелите на Хамас под риск: Израел се готви да ги наводни

Израел е създал голяма система от помпи, които може да бъдат задействани за наводняване на тунелите, използвани от въоръжената групировка „Хамас“

Това ще прогони от тях ислямистки бойци, съобщи вчера американският в. „Уолстрийт джърнъл“, цитира БТА.

Към средата на ноември армията на Израел завърши инсталирането на поне пет помпи на около километър и половина северно от бежанския лагер „Аш Шати“, които могат да нагнетят хиляди кубически метри вода на час и за няколко седмици да запълнят тунелите, се казва в съобщението.

Не е ясно дали Израел смята да задейства помпите преди всички заложници да бъдат освободени, се посочва още в информацията на изданието. „Хамас“ вече е заявявал, че държи пленените на „сигурни места и в тунели“.

Американски представител каза, че за Израел има смисъл да направи тунелите неизползваеми и еврейската държава проучва различни начини за постигането на тази цел. Според „Уолстрийт джърнъл“ „израелските Сили за отбрана работят за разрушаване на капацитета на „Хамас“ за упражняване на терор по разнообразни начини, с използването на различни военни и технологични инструменти“.

Миналия месец Израел за пръв път каза, че обмисля такъв вариант за тунелите, пише „Уолстрийт джърнъл“, но подчерта, че не е ясно колко близо е правителството на израелския премиер Бенямин Нетаняху до осъществяване на този план.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Време е

Време е

05.12.2023 | 21:50

да издавят плъховете. Пускайте помпите!

Отговори
3 0
Ах, колко хуманно! Ще “прогони” бойци.

Ах, колко хуманно! Ще “прогони” бойци.

05.12.2023 | 17:22

Не се ли наричаше изтребление? И още нещо, нали имат атомни бомби, със сигурност създадени с американска помощ. Не им ли дошла вече идеята да установят мир в Близкия изток унищожавайки арабското население?

Отговори
1 7

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?