Следвайте ни

Туитър назначава представител в Турция за повече местен контрол 

viber icon

Туитър прие изискване за назначаване на местен представител в Турция като част от нов закон за социалните медии, който влезе в сила през октомври 2020 г. 


„Радващо е да видим, че Туитър ще изпълни задълженията на закона, без да прилагаме повече санкции, и няма да се наложи да намалим честотната лента на интернет трафика“, сподели в туит Омер Фатих Саян, турския заместник министър на транспорта и инфраструктурата.


След хода на Туитър не остана социална мрежа, която да не е назначила представител, освен Pinterest, отбеляза той.


Министърът каза, че представителите са важни за премахване на нарушенията на закона.


Турция поиска от платформите за социални медии, които са достъпни повече от 1 милион пъти дневно в страната, да назначат местни представители.


Миналата година Турция наложи глоба от 40 милиона турски лири ($ 5,43 милиона) на няколко платформи за социални медии, включително Фейсбук, Туитър и YouTube за неспазване на това изискване.


След това социалните мрежи решиха да се съобразят със закона и да назначат свои местни представители.


Турция щеше да ограничи честотната лента (достъпа) на платформите, които нарушават изискванията с до 90% и щеше да забрани на базираните в Турция фирми да пускат реклами върху тях.


От януари Турция започна да прилага забрани за рекламиране на турски фирми в Туитър, Periscope и Pinterest, но след отваряне на офис в Турция, всички санкции и ограничения ще отпаднат. 


Гигантите в социалните медии, които назначат местни представители след санкциите, ще получат обратно 75% от глобата и нямат ограничения до интернет достъпа.   


Като част от законодателството, социални медии трябва да отговорят на запитвания на правителството на турски език. Представителят ще носи юридическа отговорност при проблеми на компанията в Турция. 


В рамките на 48 часа те трябва да изпълняват евентуални съдебни разпореждания за премахване на незаконно и спорно съдържание. Ако не изпълнят това, подлежат на санкции, съгласно закона. Противниците на закона твърдят, че това ще зачести упражняването на зензура и контрол на социалните медии в Турция. 


Освен това законодателството изисква от социални медии да съхраняват данните на потребителите си от страната, на сървъри в Турция.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?