71

TST: Кой печели от смъртта на Навални? Путин не скри усмивката си

Анализ на Марк Бенетс за The Sunday Times

 

Въпреки че Навални ще стане мъченик за руската опозиция, смъртта му едва ли ще повлияе на президентските избори следващия месец, на които Путин ще си осигури нов шестгодишен мандат. 

 

На лицето на Владимир Путин грееше усмивка, когато излезе новината, че Алексей Навални е починал в руска затворническа колония в Арктика. Въпреки че президентът не спомена смъртта на най-големия си вътрешен критик, нямаше грешка в блясъка в очите му или усмивката, която се разпростря по лицето му, докато говореше с работници във фабрика в региона на Урал.

"Той не можа да сдържи усмивката си. Той сияе от щастие", написа в социалните мрежи Александър Невзоров, виден критик на Кремъл, който сега живее в Украйна.

Путин има от какво да бъде доволен. Смъртта на Навални - или убийството, както изглежда вероятно предвид склонността на режима към политически мотивирани убийства - лиши руската опозиция от нейната най-известна и смела фигура. Мнозина се надяваха, че Навални един ден ще излезе от затвора и ще поведе страната към по-светло бъдеще. Тези надежди са угасени.

Въпреки че беше зад решетките от януари 2021 г., Навални оставаше трън в очите на Кремъл. Той използва честите си явявания в съда, за да говори срещу Путин и да призове руснаците да въстанат срещу неговия режим. Той също така критикува нахлуването в Украйна, което определи като военно престъпление.

И все пак имаше ограничения за обсега на Навални от килията му в Арктика, на 1200 мили от Москва, въпреки всичките му усилия. Неговите съюзници бяха убити, принудени да отидат в изгнание или хвърлени в затвора. Дори адвокатите му бяха арестувани по обвинения в "екстремизъм" за предаване на неговите предизвикателни послания на поддръжници.

Въпреки че Навални ще стане мъченик за руската опозиция, смъртта му едва ли ще повлияе на президентските избори следващия месец, на които Путин ще си осигури нов шестгодишен мандат. Ако смъртта му беше настъпила преди десетилетие, когато той можеше да ръководи масови протести срещу Путин, последствията за режима щяха да бъдат непредвидими.

Днешна Русия е много различно място. От началото на войната в Украйна Кремъл безмилостно посяга дори и на най-малките признаци на несъгласие. Измъчената опозиция в изгнание вече няма сили да отправи дори символично предизвикателство. Канал 1, главната руска телевизионна станция, отрази смъртта на Навални само за 32 секунди като шести елемент от вечерната си емисия новини.

Иван Жданов, един от най-добрите помощници на Навални, каза, че Путин е наредил убийството на опозиционния лидер по време на Мюнхенската конференция по сигурността, за да изпрати послание до руснаците и Запада.

Той каза: "Това е политическо убийство в най-чистата му форма. Путин реши да не обръща никакво внимание на изборния си процес – той реши да го направи точно по средата на това, за да покаже, че не му пука за вашите мнения, тези избори или международната реакция."

Смъртта на Навални също може да окаже влияние върху всякакви потенциални преговори, включващи западни страни относно войната, каза неназован служител на Кремъл пред Meduza, забранен руски опозиционен уебсайт.

"Постигането на споразумение след това ще бъде невъзможно", каза служителят.

Въпреки че смъртта на Навални няма да промени много в Русия в близко бъдеще, неговото наследство ще вдъхнови враговете на Путин през идните години. "Навални промени Русия и промени всички нас", пише Meduza. "Той ни помогна да намерим вярата, от която ще се нуждаем, за да оцелеем при управлението на онези, които поеха контрола над Русия – и да унищожим всичко, което ще остане от тях."

Превод: dnes.bg

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
22 коментара
така завършват полезните

така завършват полезните

17.02.2024 | 22:16

селски идиотини!

Отговори
0 1
Практически Никой!

Практически Никой!

17.02.2024 | 15:09

Практически Никой! Човека изчезна... Но Концепцията му Остана! Нея никой не може да Погребе! Ако има полза... ползата е за човечеството... Ако то осъзнае истинската и стойност!

Отговори
8 1
Дали?

Дали?

17.02.2024 | 15:04

Ами ако не е така? Ако си е жив и здрав някъде с нова самоличност? Кой знае...

Отговори
2 6
Супер

Супер

17.02.2024 | 13:52

И аз не крия моята!!

Отговори
2 11
Кършака

Кършака

17.02.2024 | 13:47

Целия нормален свят печели! Само да ви кажа през къде ми е за тая американска подлога?! През калашника! Чудесно стана! Сега ще изкочи друг дано да е Христо грозев!!!

Отговори
6 18
Новите  евроатлантици

Новите евроатлантици

17.02.2024 | 13:30

Довчера казачок играха, а днес на метеното сраха.

Отговори
4 5
Кой печели от Западната пропаганда?

Кой печели от Западната пропаганда?

17.02.2024 | 13:28

Англосаксонците и новите 50 милиарда за война. Кой губи - кандидатурата на Путин за президент.

Отговори
3 7
Гаменъ

Гаменъ

17.02.2024 | 13:11

Каква работа има Юлия Навална в Мюнхен, доволно усмихвайки се, вместо да иде да си погребе мъжа? Тялото му още неизстинало, а тя търчи в Мюнхен да открива сборището. Изобщо не изглежда да е в траур. Май добре плащат тия шарлатани за такива работи. === https://www.youtube.com/watch?v=Qw3JAiiJ478

Отговори
9 12
Прости хора сте рубладжиите,

Прости хора сте рубладжиите,

17.02.2024 | 12:18

Как ще го убие в Запада в руски затвор, бе рубладжии пропаднали. Писали му емболия - ми то и нашите доктори като уморят някой му пишат тая диагноза.

Отговори
19 6
XYZ

XYZ

17.02.2024 | 13:15

Какво стана с американския журналист, убит в украински затвор? Пълно мълчание. Лицемерието на ТИЯ е безкрайно.

Отговори
8 10
Убийство? Другата гледна точка в Новая газета Европа (на руски):

Убийство? Другата гледна точка в Новая газета Европа (на руски):

17.02.2024 | 12:01

https://novayagazeta.eu/articles/2024/02/17/neponiatnyi-kipezh-nachalsia-eshche-vecherom-15-fevralia

Отговори
4 5

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?