965

Трус 5,2 по Рихтер разлюля и Румъния, паника у нас

И Румъния се разлюля, седмица след мощното земетресение в Турция, чиито жертви вече гонят 40 000.

Трус с магнитуд от 5,2 по скалата на Рихтер е засечен в Румъния минути преди 17 часа днес, съобщи Европейският сеизмологичен център.

Епицентърът на труса, който е бил на дълбочина от 15 км, е на около 20 километра от Търгу Жиу, окръг Вранча. В същия район през 1977 там имаше мощен трус от 7,2 по скалата на Рихтер. Тогава загинаха над 1600 души, като у нас най-силно беше усетено в Свищов, където имаше сто жертви.

По данни на Националния сеизмологичен център към Националния институт по геофизика, геодезия и география на БАН (НИГГГ-БАН), днешното земетресение е станало в 16:58 часа българско време на дълбочина от 8 километра. 

Земетресението е усетено и във Видин, Плевен, както и в още няколко български града в Северна България. На много места това е довело до паника заради страх от последващи по-мощни трусове.

Жители на Сърбия също са се уплашили от земния трус, съобщава „Телеграф“.

„Всичко стана бързо, започна много да тресе, уплаших се и избягах навън. Много от съседите ми бяха отпред, тогава разбрахме, че е земетресение", каза Савка Т. от град Вършац пред вестника.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Червения

Червения

13.02.2023 | 18:13

Няма страшно снощи Шишков каза дори при осма степен панелките няма да помръднат.

Отговори
3 2

Анкета

Коя дата предпочитате за национален празник на България?