49
Следвайте ни

Трудният английски спъна BG строители във Великобритания

viber icon

Cтpoитeлнaтa индycтpия във Beликoбpитaния cтpaдa oт нeдocтиг на работна ръка след Brexit, а търсенето на нови жилища стремително се увеличава, твърди Лидия Огнянова, която се занимава с подбор на кадри на Острова. Това се дължи на факта, че работодателите вече задължително изисквали общите работници да владеят английски език на добро ниво. Именно това спънало редица българи, живеещи във Великобритания и ги лишило от възможността да си изкарат хляба. Затова  част от тях се прибрали в родината си, а други решили да си пробват късмета в нова европейска страна. Според Огнянова доста българи са се отказали от  пребиваване на Острова и заради спрени помощи. 

„Прави впечатление и още една тенденция – дава се предимство на англичаните и тези, които са родени тук, пред чужденците. Вероятно това се дължи  на несигурността, която има при българите и други от ЕС, както и заради факта, че покрай локдауните англичаните намалиха доходите си“, обяснява Огнянова. 

 Сред чужденците строителните предприемачи търсели първо такива, които имат статут на пребиваване и CSCS карта и едва след това прибягвали до тези, на които им трябват визи. Причината е, че според новите разпоредби агенциите, които набират персонал за кралството, имат право да издадат общо 30 000 визи годишно на европейци без значение от гражданството. 

Ако българин успее да се сдобие с 6-месечна виза, той трябва да приготви преди заминаването си поне £1514 или 3485 лв. От тях £244 ще трябва да заплати за визата, а останалите £1270 трябва да са в банковата му сметка, за да докаже пред държавата, че може да се издържа.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Наско

Наско

11.10.2021 | 00:01

Пълни глупости,има работа за всички...стига да имаш cscs карта

Отговори
1 1
Баба Тринка

Баба Тринка

10.10.2021 | 22:50

Да го духат янките, още по зле ще станат, това е само началото на техният край.

Отговори
1 2
Киро

Киро

10.10.2021 | 22:14

Ма те англетата ем насрани, ем големи...

Отговори
5 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?