2374

Трябва ли да слагаме стикер на камерата на лаптопа?

А ко сте изпитвали параноя от това, че някой може да ви наблюдава, докато работите, може би сте се чудили дали да не сложите стикер или нещо друго, което да покрива камерата на лаптопа ви.

През 2016 г. на снимка в официалния профил на самия Марк Зукърбърг във Фейсбук се вижда как върху камерата на лаптопа му има стикер.

Трябва ли и вие да направите същото?

Ето какво смятат експертите по въпроса.

Няма много валидни причини за нуждата от някакво покритие, но според експертите то няма да навреди.

„Такива стикери или лепенки се използват предимно, защото хората понякога включват или оставят камерите си включени без да се усетят“, казва Джонатан Йънг, вицепрезидент на технологична консултативна група пред HuffPost.

Освен да се предпазите от това да се изложите поради някакви неподходящи неща, които могат да се случат пред включената ви камера, според експерта Майкъл Ковингтън има достатъчно други валидни причини да помислите за покриване на камерата.

Според него камерата ни може да се включи спонтанно заради софтуерен бъг. Възможно е и някое от приложенията на преносимия ни компютър да събира информация чрез камерата.

Ако обаче се страхувате, че хакери ви наблюдават през камерата на лаптопа ви, може би трябва да оставите тези тревоги, смята Низел Адамс, собственик на информационна технологична консултатстка компания в Чикаго.

„Разбирам параноята. Никой не обича да се чувства уязвим“, казва Адамс. „Но, ако взимате превантивни мерки, шансовете за това някой да ви хакне или да ви гледа през уеб камерата са почти нулеви.“

„Ако има пробив в сигурността на устройството ви, то стикерът на уеб камерата няма да ви спаси.“

„Работя повече от 20 години в сферата и знам, че голяма част от IT администраторите не знаят как директно да установят достъп до уеб камерата на някой човек от разстояние“, добавя Адамс.

Според него не е необходима само паролата на компютъра ни, но и много друга допълнителна информация, така че да могат да достигнат до уеб камерата ни от разстояние.

„Повечето хора не бива да се тревожат за подобен сценарий, особено ако имат антивирусна програма. В повечето случаи тя върши нещата вместо нас“, смята Адамс.

Експертите все пак предлагат някои съвети, които можем да следваме, за да сме в максимална безопасност пред камерата на лаптопа или компютъра ни.Винаги проверявайте дали камерата ви е включена преди и след всяка видео среща. „Направете го като навик, задължение“, съветва Адамс.

По време на конферентни разговори обърнете внимание какво има зад вас. „Внимавайте какво може да се види зад вас или какво може да се улови от микрофона ви“, казва Йънг. „Използвайте технологията на виртуален бекграунд, за да скриете това, което е зад вас, но все пак недейте да се заблуждавате, че и това дава 100% сигурност.“

Деинсталирайте неизползваеми приложения и проверете кои имат достъп до камерата ви.

Не отваряйте имейли от хора, които не познавате. „Ако някой ви изпраща имейл с прикачен файл или линк, които не очаквате, не отваряйте в никакъв случай“, съветва Адамс.

Не използвайте прости пароли. Най-добрите пароли са тези, които се помнят лесно. Измислете три думи, които ще запомните лесно и ги комбинирайте с главни букви, символи и числа.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
金劇由戰常

金劇由戰常

12.11.2022 | 15:06

На китайското разузнаване му е през к*** за вас...

Отговори
0 0
В никакъв случай не слагайте стикер!

В никакъв случай не слагайте стикер!

10.11.2022 | 12:49

Китайското военно разузнаване трябва да знае всичко за вас!

Отговори
4 0

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?