Следвайте ни

Трогателна история: Сирийски пианист се събра със семейството след години на сцената в Турция

viber icon

Аднан ал-Асмар нямаше представа, че майка му и сестрите му ще бъдат сред публиката, когато той се качи на сцената в бежански лагер за сирийци в Турция днес.

Младият пианист, който изпрати семейството си в Турция преди осем години на фона на продължаващата гражданска война в Сирия, остана безмълвен, когато ги срещна. Събирането беше любезно предоставено от Института Юнус Емре (ИЮЕ), който организира изненадваща среща за семейството.

Семейството ал-Асмар е живяло в сирийския Азаз преди войната. Когато конфликтът избухна, Аднан реши да премести семейството си в Турция, която е безопасно убежище за милиони от разкъсаната от войната страна. Предпочиташе да остане в страната, „за да даде надежда на хората с музика“.

Оттогава семейството е имало слаб контакт и не се е виждало години наред. Когато Турция помогна на сирийската опозиция да освободи Азаз от терористичните групи, пианистът се присъедини към група, създадена от новооткрития културен център на ИЮЕ в сирийския град. Когато служител на турския културен център чу за неговата история, той реши да помогне на Ал-Асмар да се събере със семейството си в Турция. Институтът организира пътуване на групата до Турция, за да изнесе концерт в лагер за бежанци в южната провинция Кахраманмараш. 

Хамида ал-Асмар се разплака, когато синът й се качи на сцената и започна да свири. Синът й беше шокиран да ги види. "Не знам какво да кажа. Толкова е емоционално. Не мога да опиша този ценен момент", каза Ал-Асмар пред журналисти, докато седеше между сестрите си и майка си.

"Това е нещо, което не може да се каже", каза майка му. "Не знаех, че ще бъде тук, когато бяхме поканени на този концерт. Не съм виждала сина си от години. Благодарна съм на всички, които го осъществиха", каза тя сред сълзи.

В Турция живеят 3,6 милиона бежанци от Сирия , най-голямата общност в света.  ИЮЕ е държавна агенция, фокусирана върху популяризирането на турския език и култура в света, откри център в Азаз миналата година.

Азаз беше освободен от терористите на Ислямска държава от турските военни и през 2016 г. Оттогава градът се превърна в район с висока концентрация на бежанци и основен център за турска помощ в региона.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?