Следвайте ни

Убийството на Солеймани - силно послание към Европа

viber icon

Убийството след американска ракетна атака на генерал Касем Солеймани, командир на елитните бригади "Ал Кудс" към Революционната гвардия на Иран, предизвика бурни и разнопосочни реакции.  Появиха се дори апокалиптични прогнози за неизбежен въоръжен конфликт между САЩ и Иран, който може да прерасне в Трета световна война. "Марица" потърси отговор на въпросите какво доведе до покушението срещу най-влиятелната военна фигура в Иран и какви ще бъдат последствията от операцията на Пентагона от университетския преподавател проф. Владимир Чуков, арабист и един от най-добрите познавачи на процесите в Близкия изток.

--------------------------------- 

Убийството на Касем Солеймани е доказателство, че правилата на играта в Близкия изток се промениха. Ескалацията на конфронтацията между САЩ и Иран вече изглежда непредсказуема. Тотална война обаче е изключена, тъй като и двете страни губят. Победителят е ясен кой ще бъде, но цената на подобна победа е просто немислима. Никой не би желал да си позволи подобно нещо.

Владимир Чуков

За мен е очевидна връзката между нападението срещу американското посолство в Багдад и убийството на Касем Солеймани, който има голяма заслуга за огромното влияние на Иран в съседния Ирак.

При това сегашната операция на Пентагона в някаква степен е повлияна от едни събития отпреди 40 години. През ноември 1979 година радикални привърженици на аятолах Хомейни атакуваха и превзеха американското посолство в Техеран. В продължение на 444 дни те държаха като заложници 52-ма американски дипломати.

Кризата със заложниците в голяма степен доведе и до загубата на Картър на изборите през 1980 г., спечелени от Роналд Рейгън.  Вероятно поуката от 1979 г. е сред факторите, които са накарали сегашния американски президент Доналд Тръмп да издаде решение за убийството на Касем Солеймани.  Да не забравяме, че следващите президентски избори в САЩ са тази година. 

Много е важно също да се има предвид, че

иранският командир е обвиняван за убийството на американски дипломати.

През април миналата година Вашингтон определи Иранската революционна гвардия и подразделението "Ал Кудс" като терористична организация и обяви, че са отговорни за смъртта на много американци. Самият Солеймани е включен в черния списък на ООН от 15 високопоставени ирански дейци, които имат забрана да напускат страната заради подозрения във връзка с военни ядрени разработки

Солеймани е обвиняван, че именно той е дал тласък на демонстрантите в Багдад да атакуват американското посолство през последните дни.

Затова и убийството му е поредна стъпка в растящото напрежение в Близкия изток. Ако до лятото на миналата година ние видяхме конфронтация във водите на Персийския залив, от няколко месеца конфронтацията се пренесе като основен конфликт върху територията на Ирак. Как ще се отрази всичко това?

Със сигурност ще се стигне до тотална и пълна ерозия на Ирак

 И ако допреди година прогнозите, че Ирак върви по пътя на съседната Сирия, не бяха толкова верни, то след убийството на Солеймани те вече изглеждат напълно реалистични.

Очертава се силна дестабилизация на иракската държава, която не знам дали няма да прерасне в желанието за отделяне на отделни части от страната. Дали ще има формално разпадане, или ще има де факто разпадане, вече е въпрос на време.

Убийството на Касем Солеймани подсказва също, че представата за силната иранска държава с огромно влияние в региона, особено в страните с шиитско население, също отива в историята. Показателен е фактът, че смъртта на иранския командир доведе до празненства на част от жителите на Багдад, считан за център на шиизма. Видя се, че много иракчани не приемат иранското влияние и ролята на Техеран.  

Убийството на Солеймани е много силно послание и към Европа  

ЕС не се отказа от споразумението за ядрената програма на Иран дори след оттеглянето на САЩ от него. Нещо повече! Към механизма за компенсиране на иранците от европейците, създаден от Франция, Великобритания и Германия, се присъединиха още седем европейски държави. 

Сега въпросът на Вашингтон е какво постигна ЕС дотук със своето упорство да остане в ядреното споразумение с Иран? Техеран не се отказа от своята балистична програма, нито пък се отказа от своите амбиции по отношение на съседните държави Ирак, Сирия, Ливан, Йемен.

Затова може да се очаква много силен натиск от САЩ към Европа да се откаже от досегашната си позиция по отношение на Иран.  

Големият въпрос е оттук насетне тази ескалация между Вашингтон и Техеран докъде ще доведе?

Вероятно ще има атака срещу американски интереси в Близкия изток

Не вярвам обаче битката да се пренесе на европейска територия, тъй като страните от ЕС не са се оттеглили от споразумението за ядрената програма на Иран. Затова няма логика те да станат мишена за евентуален ответен удар от страна на Техеран.

Вероятно обаче ще има атаки срещу американски цели в Близкия изток и съответните реакции от страна на САЩ. Спиралата на ескалацията ще върви нагоре!

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?