Следвайте ни

Доналд Тръмп обяви война на социалните мрежи

viber icon

Президентът се оплака, че ограничавали свободата на словото. Платформата Snapchat спря да промотира постовете му.

 

Преди 10 дни американският президент Доналд Тръмп започна поредната си словесна битка със социалните мрежи. Иронично или не - именно онлайн платформите бяха сред ключовите причини Тръмп да бъде днес в Белия дом.

След като в началото на миналата седмица Twitter скри една от публикациите на президента, на Тръмп му трябваха по малко от 24 часа, за да заплаши, че ще регулира социалните мрежи с обвинението, че ограничават свободата на словото за консервативните възгледи. След още 24 часа Тръмп започна открити действия.

В края на миналата седмица американският президент подписа заповед, която цели да положи първите стъпки в ограничаването на защитите на тези платформи. Според Тръмп социалните мрежи не са "неутрални платформи". Той казва, че когато те блокират профили и трият или редактират публикации, тези компании се превръщат в "редактори с пристрастия".

"Цензурата и пристрастията са заплаха за свободата. Представете си, ако телефонната ви компания блокира или променя обажданията ви. Социалните мрежи имат много по-голяма власт и достигат повече хора от която и да е компания в САЩ", заяви още Тръмп по време на подписването на заповедта.

Целта на заповедта засега не променя работата на интернет компаниите. Тя е насочена към институциите в САЩ, като ги кара да премислят и преработят Секция 230 от американския закон за благоприличие на комуникацията от 1996 г. Също така задължава Федералната комисия по търговия да разследва оплаквания за политически пристрастия срещу интернет компаниите.

Подписването на заповедта обаче веднага провокира и много критики от организации и институции. Комисиите, към които е адресирана, са независими и не са задължени да я спазват. Според други анализи заповедта не е ефективна, защото повечето социални мрежи не редактират съдържанието на публикациите, а просто добавят линк с допълнителна информация около тях.

Първи в края на миналата седмица реагираха Google, които обявиха, че в мрежата има ясни правила за съдържанието и в тях няма политически възгледи. Платформите на компанията са всички, казва говорител, като допълва, че заповедта заплашва икономиката на страната и позицията <210> като глобален лидер в свободата на интернет.

През тази седмица пък още един залп беше изстрелян срещу президента. В сряда платформата Snapchat спря да промотира постове на Доналд Тръмп, заявявайки, че подбуждат към "расово насилие“.

Най-големи сътресения пък имаше във Facebook. Шефът на компанията Марк Зукърбърг лично взе решение тя да не реагира на спорните публикации на президента. Самият Зукърбърг обяви, че той намира подобни публикации за "дълбоко обидни", но те не нарушават правилата на социалната мрежа.

Срещу Зукърбърг обаче се възпротивиха собствените му служители, включително и от висшия мениджмънт на компанията. Късно вечерта на 2 юни той е провел съвещание с всички служители на Facebook, за да успокои надигащото се недоволство в голяма част от служителите.

Twitter, която се оказа причината за яростта на Тръмп, остана единствената голяма компания, която засега не е коментирала темата. Едно е сигурно - войната между Тръмп и доскорошните му съюзници тепърва ще набира сили.

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Venom85

Venom85

18.06.2020 | 17:39

Пипалата на Сорос си личат в тази статия. Авторът Кронев очевидно е на хранилка.

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?