46

Трима опозиционери бият Ердоган на президентските избори

Това гласи проучване на частна социологическа компания

Турция се готви за решаващи призидентски избори тази година, които по план трябва да се проведат на 18 юни.

Кметовете в Истанбул и Анкара от основната опозиционна Републиканска народна партия (РНП) Екрем Имамоглу и Мансур Яваш водят срещу президента Реджеп Тайип Ердоган, разкри най-новото проучване на частната социологическа компания ORC Research, обявено днес.

Дувар

Кметът на Анкара Мансур Яваш получава 49,4 процента от гласовете, ако той се състезава с президента на изборите, а Ердоган получава едва 39,8 на сто от гласовете. 10,8% от анкетираните се колебаят кого да изберат.

Междувременно кметът на Истанбул Имамоглу получава 47,0 процента от гласовете, ако той е кандидатът на обединената опозиция за президент, а Ердоган получава 41,9 процента от гласовете, като 11,1% са казали, че не са решили за кого да гласуват.

Изненадата в проучването е лидерката Мерал Акшенер която получава 46,3% от гласовете, ако се кандидатира срещу Ердоган, докато той получава 41,7% от гласовете. 12 процента са колебаещите се анкетирани.

Агенция Анка

И накрая, лидерът на РНП Кълъчдароглу получава 41,8 на сто от гласовете при пряк двубой с Ердоган, докато сегашният президент води с 42,5 процента от гласовете. Този път 15,7% заявяват, че не са решили за кого да гласуват.

В турските медии се тиражират слухове, че лидерката на Добрата партия Мерал Акшенер предпочита кмета на Истанбул Имамоглу за бъдещ президент вместо Кълъчдароглу. Някои високопоставени фигури от РНП пък твърдят, че Кълъчдароглу ще бъде техен кандидат срещу Ердоган.

Лидерът на РНП Кълъчдароглу обяви, че "Масата на шестимата" ще избере общ кандидат за президент. Кълъчдароглу ще приеме да се кандидатира за президент, ако шестимата опозиционни лидери го предложат за такъв.

Агенция Анка

„Маса на шестимата“ е името на съюза на 6 опозиционни партии, които се обединяват предизборно, за да променят президентския режим в Турция към „засилена парламентарна система“. Коалицията се състои от основната опозиционна Републиканска народна партия (CHP), дясноцентристката Добра партия (ИИ), Ислямистката партия на Щастието (Саадет), Демократическата партия (ДП),  Партията на демокрацията и прогреса (ДЕВА) и Партия на бъдещето (Гелечек).

Агенция Анка

Някои експерти твърдят, че кметът от РНП в Истанбул Екрем Имамоглу или кметът на Анкара Мансур Яваш трябва да се кандидатират за президент, защото Кълъчдароглу може да не привлече достатъчно консервативни избиратели от управляващия съюз.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?