Следвайте ни

Трибуналът в Хага обвини президента на Косово в престъпления срещу човечеството

viber icon

Косовският президент Хашим Тачи е обвинен във военни престъпления и престъпления срещу човечеството, съобщиха от Хагския трибунал.

Специализираният прокурор в Хага повдигна обвинения срещу президента на Косово Хашим Тачи и още 9 души за убийства и други военни престъпления, съобщава „Дойче веле“. В обвинителния акт се твърди, че Хашим Тачи, Кадри Весели и другите обвинени заподозрени са наказателно "отговорни за близо 100 убийства", според прокурорите. Групата е изправена също пред обвинения в изтезания, преследване и насилствено изтребване. Обвиненията са общо по 10 точки.

Официалните лица описаха обвинението като "резултат от продължително разследване" и добавиха, че усилията отразяват "решимостта на прокуратурата да докаже всички обвинения".

Тачи ръководи антисръбските сили по време на войната в Косово в края на 90-те години. 52-годишният Тачи, подобно на много други съвременни косовски политици, изигра важна роля в събитието, изправило етническите албанци срещу сърбите в тогавашната сръбска провинция.

Преди по-малко от година премиерът на Косово Рамуш Харадинай подаде оставка, след като получи призовка от същия съд по подозрение във военни престъпления.

Конфликтът завърши с намеса на НАТО в подкрепа на сепаратисткото движение и стартиране на 78-дневни бомбардировки срещу сръбски цели в Косово и в Сърбия.

В последвалите години военните престъпления в Косово бяха разследвани от вече несъществуващия Международен трибунал за бивша Югославия (МНТБЮ) в Хага. Съдът вече е заменен от Специализираната камара на Косово - подкрепян от ЕС орган, създаден през 2015 г. и също базиран в Хага. Камарата се управлява от законите на Косово, но се финансира от ЕС и се състои от международни съдии и прокурори.

Именно те заявиха, че обвиненията са повдигнати през април, преди да бъдат публично разкрити днес.

Съобщението идва само дни преди лидерите на Сърбия и Косово да се срещнат във Вашингтон в събота за дългоочакван диалог. Много балкански и международни наблюдатели разглеждат срещата на върха във Вашингтон като ключова стъпка към окончателно разрешаване на конфликта. Сърбия все още не признава независимостта на Косово.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?