71

Три земетресения събудиха Турция, хората прекараха нощта на открито СНИМКИ

Много жители на градовете в южна Турция прекараха нощта на открито, в очакване на вторични трусове

 

Сериозно земетресение от 3,7 по Рихтер събуди снощи хората в Газиантеп, Югоизточна Турция. 

Дирекцията за извънредни ситуации и борба с природни бедствия към президентството в Анкара (АФАД) обяви, че земетресение е станало в 00.22 ч. (23.22 ч. българско време). Неговият епицентърът е бил в район Шехиткямил, на 40 км. от окръжния град Газиантеп, на 44 км. от Кахраманмараш и на 147 км. от Хатай.

АФАД

Трусът е регистриран на дълбочина 7 км. 

След по-малко от час в 01.04 ч. в района второ земетресение с 3,4 по Рихтер разтресе и съседния окръг Малатия. То е било с епицентър Акчадагъ, на 52 км. от Малатия, 127 км от Кахраманмараш и 143 км от Газиантеп. Трусът е регистриран на дълбочина 5.6 км.

АФАД

По-рано в 22.47 ч. в съседният окръг Кахраманмараш е регистриран друг трус от 3,2 по Рихтер. 

В района има понишена сеизмична активност в последните седмици.

Земетресенията са усетени осезателно в Газиантеп, Малатия, Кахраманмараш и околностите. 

Някои граждани споделиха в социалните мрежи, че трусът в Газиантеп е продължил повече от 10 секунди и ги е подплашил. Много жители на градовете в региона прекараха нощта на открито, в очакване на вторични трусове. 

От окръжните управи в Газиантеп и Малатия съобщиха, че няма информация за сериозни поражения след земетресенията в района.

Геологът Рамазан Демирташ заяви в социалната мрежа Х: "Тези земетресения представляват вторични трусове на земетресението от 06 февруари 2023 г., което беше с магнитуд 7,8 по Рихтер. Няма нищо необичайно, за което да се притеснявате при теди трусове."

АА

В изявление, направено от провинциалното представителство на Камарата на инженерите-геолози, се отбелязва, че Газиантеп, Малатия и Кахраманмараш са включени в картата на риска от земетресения в Турция. Той посочи, че въпреки че районът не е бил подготвен за земетресения, напоследък в обществото се е появила осведоменост за земетресенията и необходимостта от организирани мерки за евакуация при породни бедствия. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
нека им

нека им

01.03.2024 | 07:45

още да има там след като правят храмове е джамии!

Отговори
0 0

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?