1553

Три европейски държави са против доставките на турски дронове за Украйна

Гърция, Кипър и Франция наложиха вето върху закупуването на БЛА Байрактар и артилерийски снаряди, които да бъдат закупени от Турция със средства на Европейския съюз и предоставени на Украйна.

Турските бойни безпилотни моторни летателни апарати (БЛА) Байрактар, които са си създали име в света с техническите си характеристики и успехите, които са постигнали в областта, предизвикват паника и страх в някои европейски страни, коментираха събитието турските медии.

Катимерини

В новина, публикувана в Гърция, се посочва, че помощ за Украйна трябва да бъде осъществена с оръжия и боеприпаси от европейската отбранителна индустрия.

В много кризисни региони по света успехите на Байрактар TБ2 са на преден план.

В този момент, със значението, което се отдава на турската отбранителна индустрия, търсенето на турски БЛА накара много страни да се наредят на опашка за придобиване на тази авангардна успешна технология.

Според новината в ежедневника Катимерини, Франция, Гърция и Кипър се обединиха, за да спрат продажбата на Байрактар TБ2 на Украйна.

Катимерини

Тези три страни са наложили вето, за да попречат на доставката на БЛА и артилерийски снаряди за Киев, които трябва да бъдат закупени от Турция със средства на Европейския съюз.

Катимерини

В новината се посочва, че има признаци за голяма поръчка от Турция за задоволяване на спешните нужди на Украйна, която отдавна е планирана да бъде финансирана със средства от ЕС.

Тези турски дронове от началото на войната в Украйна са много успешни в противопоставянето на украинската армия срещу Русия. Турция дори планира и започна проучване на терен за изграждането на фабрика за производство на дронове Байрактар от ново поколение в Украйна.

Катимерини

Източник, който говори с вестника при условие за анонимност, обясни позицията на Атина: „Гърция е за автономна европейска отбрана и политика, която ще наблегне на развитието на европейската отбранителна индустрия. Гърция, от друга страна, подчертава, че не иска парите на европейските данъкоплатци да подкрепят турската отбранителна индустрия."

Същият източник обяснява основната мотивация на Франция: „Те не искат да отварят прозорец към оръжейни системи, които се конкурират с техните собствени“.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
7 коментара
Боко

Боко

23.02.2024 | 09:28

На Турция не трябва да се дават европейски пари.Тези терикати краднат от цял свят.Много хитри ,нагли и простовати човечета.Гледащи само да завладяват и тормозят свободните хора в света.

Отговори
5 4
Иван

Иван

22.02.2024 | 09:00

Страх,лозе пази...Само и само да не се вливат пари в икономиката на Турция,еврогейски продажни пендели...

Отговори
10 4
Всяват ужас

Всяват ужас

22.02.2024 | 00:11

Всяват ужас на остров Тамбукту . Видяхме ги в усрайната как ужасно изпопадаха на 99.9%

Отговори
11 13
Васил

Васил

21.02.2024 | 17:41

Нали Турция е натовска държава, бре оруспии евроджендърски завистливи !!!

Отговори
33 6
ryrty

ryrty

21.02.2024 | 14:48

Искaте луд сeкc за 3 чaса, силнa еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишeн теcтoстеpон! Тaзи подoбpeна фоpмyла на Bиaгpа вече е бeзопаcна на всяка възpаст! Не пpопускайте шанса да направите ceкcа си незабpавим:--- https://da.gd/menx

Отговори
0 16
Края на ЕС и НАТО е близко

Края на ЕС и НАТО е близко

21.02.2024 | 14:24

Продажното ни правителство унищожава България

Отговори
41 8
МАРКО

МАРКО

21.02.2024 | 14:02

СКОРО ОЧАКВАИТЕ РАЗСПАДА НАЕС И НАТО

Отговори
35 18

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?