46

Тревожни новини от АЕЦ "Запорожие"! Какво се случва

Водният резервоар, който се пълни от язовира "Каховка" в Южна Украйна, вече не може да осигурява вода за охлаждане на реакторите в атомната електроцентрала в Запорожие, съобщи операторът на язовира, предаде АФП.

Главният изпълнителен директор на "Укрхидроенерго" Игор Сирота заяви, че нивото на водата е "под критичната точка от 12,7 м", което означава, че вече не може да захранва "резервоарите в Запорожската атомна електроцентрала за охлаждане на централата".

Язовирът, разположен на река Днепър, образува резервоар, който осигурява вода за охлаждане на окупираната от Русия Запорожка атомна електроцентрала, най-голямата в Европа, на около 150 км нагоре по течението.

Ръководителят на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси, който трябва да посети централата следващата седмица, заяви тази седмица, че водата не може да се изпомпва, ако нивото ѝ падне под 12,7 метра.

Наличната вода в охлаждащите басейни в централата и на други места все още може да се използва "за известно време" за охлаждане на реакторите и басейните за отработено гориво в сградите на реакторите, каза Гроси.

Освен това голямото охлаждащо водохранилище в близост до площадката "в момента е пълно и има достатъчно запаси за захранване на централата за няколко месеца, тъй като шестте реактора са в режим на изключване", добави той.

"Затова е жизненоважно това охлаждащо съоръжение да остане непокътнато... Призовавам всички страни да гарантират, че нищо няма да бъде направено, за да се подкопае този процес", заяви Гроси на заседание на управителния съвет на агенцията.

МААЕ разполага с екип от експерти в централата.

Язовирната стена, контролирана от Русия, беше разрушена във вторник, а Русия и Украйна се обвиняват взаимно, че стоят зад това, като и двете страни твърдят, че експлозия е причинила пробива.

Служителите на централата вече са въвели мерки за ограничаване на потреблението на вода, като я използват само за "основни дейности, свързани с ядрената безопасност", заяви по-рано Гроси.

"Има готовност за подобни събития... Но очевидно е, че това прави още по-трудна и непредсказуема ситуацията в областта на ядрената безопасност и сигурност", каза Гроси.

Реакторите на централата вече са спрени, но все още се нуждаят от охлаждаща вода, за да се гарантира, че няма да има ядрена катастрофа.

"Липсата на охлаждаща вода в основните водни системи за охлаждане за продължителен период от време би довела до разтопяване на горивото и неработоспособност на аварийните дизелови генератори", предупреди Гроси.

Той неведнъж е призовавал за защита на централата, тъй като в близост до нея е имало обстрел, а също така на няколко пъти е прекъсвано нейното изключително важно електрозахранване. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
13 коментара
КАТО НЯМА РЕСУРСИ ЗА ХЛЯБ

КАТО НЯМА РЕСУРСИ ЗА ХЛЯБ

09.06.2023 | 09:23

ТОРТИК ШЕКЕР С ЗАДА ;)

Отговори
0 0
КАТО НЯМА РЕСУРСИ ЗА ХЛЯБ

КАТО НЯМА РЕСУРСИ ЗА ХЛЯБ

09.06.2023 | 09:22

НАГЪВАЙТЕ ТОРТИК! :) receptite. online/torta-sheherezada/

Отговори
0 0
КАКТО КАЗАХ

КАКТО КАЗАХ

09.06.2023 | 09:18

ЕВЕТЕ СИ МАЙКАТА ЖИВОТНИ! youtube. com/watch?v=zD6H0q_9O3Y

Отговори
0 0
САШКА НЕ Е В МОЛОТОВКАТА!

САШКА НЕ Е В МОЛОТОВКАТА!

09.06.2023 | 09:16

ТЯ СИ ОСТАВА, С ГО ВЕДАТА ;)

Отговори
0 0
ЗАВТРА! В РАН-ОМ УТРОМ! ;)

ЗАВТРА! В РАН-ОМ УТРОМ! ;)

09.06.2023 | 09:09

youtube. com/watch?v=_g5zIZNk_nI

Отговори
0 0
ДА! ДА! В ЖОПУ!

ДА! ДА! В ЖОПУ!

09.06.2023 | 09:06

makeameme. org/meme/thedevil

Отговори
0 0
ГА! ГА! ГАЕХАЛИ! :)

ГА! ГА! ГАЕХАЛИ! :)

09.06.2023 | 09:04

scientificrussia. ru/images/6/4y6-large.jpg

Отговори
0 0
АТЛАНТИДА

АТЛАНТИДА

09.06.2023 | 09:00

АКО НЕЩО ПОДОБНО ВИ МИНАВА ПРЕЗ КРАТУНИТЕ С Г О ВНАТА ГАЛИЛЕЙСКИ, ВИКАЙТЕ САША С ПАРОСТРУЙКАТА! :)

Отговори
0 0
АТЛАНТИДА

АТЛАНТИДА

09.06.2023 | 08:59

ЖИВОТНИ, НАЛИ НЕ СТЕ В ДЕЛИРИУМ ДА СМЕТАТЕ, ЧЕ ЩЕ ВИ РАЗМНОЖАВАМ У МЛЕЧНИЯ ПЪТ? :) ГАЛАКТИЧЕСКИ Л АЙ НАРНИК ЛИ ДА ПРАВИМ?

Отговори
0 0
АТЛАНТИДА

АТЛАНТИДА

09.06.2023 | 08:55

youtube. com/watch?v=bQRndqbFsTg ЖЪЛТАТА ПРОВОДНИЦА youtube. com/watch?v=BgxXE4t-Rtg ВРЕМЕ Е ЗА СЪН! И ДА СИ ЕВЕТЕ МАЙКАТА! ЖИВОТНИ!

Отговори
0 0

Анкета

За кого ще гласувате на кметските избори в Пловдив?