46

Тревожна прогноза за икономиката през 2023 г.

Светът е изправен пред рецесия през 2023 г., тъй като по-високите лихви на централните банки, насочени към справяне с инфлацията, водят до свиване на редица икономики, предупреждава Центърът за икономически и бизнес изследвания (CEBR), цитиран от Блумбърг.

Световната икономика прескочи прага 100 трлн. долара за първи път през 2022 г., но ще изгуби инерция през 2023 г., тъй като централните банкери продължават борбата си срещу растящите цени, коментира британската консултантска компания, предаде manager.bg.

 „Вероятно световната икономика ще бъде изправена пред рецесия през следващата година в резултат на повишаването на лихвените проценти в отговор на по-високата инфлация“, каза Кей Даниел Нойфелд, ръководител на прогнозите в CEBR.

В доклада на организацията се посочва, че „битката срещу инфлацията все още не е спечелена“. „Очакваме централните банкери да останат на настоящата си позиция и през 2023 г. въпреки икономическите щети. Цената за намаляване на инфлацията до по-удобни нива е по-лоша перспектива за растеж за няколко години напред“, отбелязват от консултантската компания.

Тези констатации са по-песимистични от последната прогноза на Международния валутен фонд. Институцията предупреди през октомври, че повече от една трета от световната икономика ще се свие и има 25% шанс глобалният БВП да нарасне с по-малко от 2% през 2023 г., което тя определя като глобална рецесия.

Въпреки това до 2037 г. световният брутен вътрешен продукт ще се удвои, тъй като развиващите се икономики настигат по-богатите. Променящият се баланс на силите ще доведе до това, че Източна Азия и Тихоокеанския регион да представляват над една трета от световната икономическа активност до 2037 г., докато делът на Европа ще се свие до по-малко от една пета.

CEBR взема своите основни данни от доклада за „Световните икономически перспективи“ на МВФ и използва вътрешен модел за прогнозиране на растеж, инфлация и обменни курсове.

Според последните прогнози Китай ще изпревари САЩ като най-голямата икономика в света най-рано през 2036 г., което е с шест години по-късно от прогнозираното досега. Според анализаторите това се дължи на политиката за нулев COVID на Китай и нарастващото търговско напрежение на страната със Запада, което забави икономическата й експанзия.

CEBR първоначално очакваше тази промяна в икономическото лидерство да се случи през 2028 г., след което я отложи за 2030 г. в миналогодишния си доклад.  Сега организацията смята, че размяната на местата на икономическия връх няма да се случи до 2036 г. и може да дойде дори по-късно, ако Пекин се опита да поеме контрола над Тайван и бъде изправен пред ответни търговски санкции.

„Последиците от икономическата война между Китай и Запада биха били няколко пъти по-тежки от това, което видяхме след атаката на Русия срещу Украйна. Почти сигурно ще има доста остра световна рецесия и възобновяване на инфлацията“, каза CEBR.

„Но щетите за Китай биха били многократно по-големи и това би могло да торпилира всеки опит да поведе световната икономика“, добави организацията.

Тя също така прогнозира, че индийската икономика ще стане третата по големина в света до 2032 г. и ще достигне 10 трлн. долара през 2035 г.

Обединеното кралство ще остане шестата по големина икономика в света, а Франция - седмата, през следващите 15 години, но Великобритания вече е изгубила перспективите за по-бърза експанзия от другите европейски икономики поради „липса на политики, ориентирани към растежа, както и липсата на ясна визия за ролята на страната извън Европейския съюз."

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Западняк

Западняк

27.12.2022 | 22:15

Да не забравяме, че всички прогнози се правят от хора, които се опитват да оправдаят мизерни заплати. Ако техните прогнози се сбъдваха, те щяха да бъдат милиардери.

Отговори
1 0

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?