46
Следвайте ни

Тревога заради уникални фрески в църква, превърната в джамия СНИМКИ

viber icon

Гръцки и чуждестранни експерти подчертаха значението на опазването и запазването на някои от най-старите и най-добрите оцелели византийски християнски мозайки и стенописи на средновековния гръцки манастир на църквата „Христос Спасител“ - известна като Хора, в Истанбул. Те изразиха загриженост относно последното решение на турското правителство преди време да я превърне отново в джамия.


Техните опасения бяха изразени по време на международен симпозиум, който приключи вчера в Атина, озаглавен „Преоткриване на Хора: Византийското име на розата“, който беше организиран от Европейския център за византийски и пост-византийски паметници (EKBMM).

 

Посланието, което изпратиха ясно, беше, че византийският паметник, особено уникалните му фрески, трябва да бъдат защитени.


Бившата църква не е впечатляваща със своите размери, за разлика от други византийски църкви, но е уникална чрез своето вътрешно оформление и в частност с мозайките и фреските си.

 

„Съобщението за превръщането на Хора в джамия беше поводът да се организира тази конференция и да се покаже колко важен е този паметник за византийското изкуство“, каза директорът на EKBMM Наталия Пулу в коментар за в. Катимерини. 


Професорът по византийска археология и изкуство от Аристотелския университет в Солун и вицепрезидент на EKBMM Атанасиос Семоглу подчерта, че е наложително да се запази невредим паметника.


„Повече от всякога поставяме акцент върху фреските в Хора“, каза той. 


По негови оценки затворения параклис на манастира крие и увлекателни тайни на династията Палеолози, управлявала Византийската империя между 1261 и 1453 г.


Сред изтъкнатите участници в конференцията беше Робърт Г. Оустърхаут, почетен професор по история на изкуството в Университета на Пенсилвания и водещ експерт по византийска архитектура.


Хора в момента остава затворена за посетители, въпреки че все още не функционира като джамия

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?