Следвайте ни

Тревога в Турция: Увеличават се случаите на новия щам на COVID-19

viber icon

Регистрираме значително увеличаване на случаите с новия щам на новия COVID-19, заяви министърът на здравеопазването Фахретин Коджа. Той отбеляза, че новият щам се предава по-лесно и очаква броят на случаите да продължи да се увеличава.

„Виждаме, че мутиралия вирус се предава по-лесно и симптомите се появяват доста рано “, заяви Коджа пред репортери.

"Говорим за варианта на вируса, наблюдаван във Великобритания, и виждаме, че той се е разпространил вече в повече провинции", добави той.

Миналата седмица здравното министерство съобщи, че 128 граждани са заразени с мутиралия вирус, а в 17 провинции има случаи на „вариант на Обединеното кралство“.

Като причини за повторното увеличение на случаите в страната, министър Коджа заяви, че поради продължаващата семестриална ваканция, има по-голяма мобилност в страната, както и от успокоението след пристигането на първите ваксини и дяпочнането на ваксинацията. 

„Отбелязваме увеличение на броя на случаите през последната седмица. Броят на случаите отново надхвърли границата от 7000“, добави Коджа.

На въпроса кога може да има облекчения в ограниченията за COVID-19, Koджa каза, че все още не са постигнати необходимите условия, като добави, че има изготвен график за облекчаване на ограниченията за коронавирус.

Министър Koджa каза, че разработваните нови турски Covid-19 ваксини вероятно ще могат са бъдат използвани около юни или юли.
 
 
 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай