49

Тревога в Турция: Бутат ли Моминската кула на Босфора СНИМКИ

След като в една от емблемите на Истанбул, Момината кула, започна мащабна реставрация през септември 2021 г., тя бе покрита с голямо скеле. Много хора в социалните медии бяха притеснени, че най-атрактивната забележителност на Истанбул се разрушава. 

Джумхурийет

Изображения, които включват липсата на върха на кулата, предизвикаха реакции в социалните медии.

ХаберТюрк

ХаберТюрк получи достъп до обекта и направи специални снимки вътре кулата, където текат реставрационните работи.

ХаберТюрк

Генералната дирекция за културно наследство и музеи обяви, че историческата структура е в процес на обновяване и ще служи като музей през следващата година, отричайки всички слухове за унищожаване на архитектурния паметник.

ХаберТюрк

„Момина кула ще служи като музей и паметник с непокътнати исторически и монументални ценности. Тя ще бъде отново открита през 2023 г., 100-годишнината на Турската република“, обявиха от дирекцията на 3 септември.

Експерти от два университета съобщиха, че фероцимента, използван при реставрацията на кулата след пожар през 1940 г., е силно корозирал и вече не е издръжлив срещу земетресение. Започна реставрация на кулата, като купола на структурата изцяло ще бъде олекотен.

От дирекцията подчертаха още, че всички извършени ремонтни дейности на кулата са публикувани на официалния ѝ сайт в интернет.

ХаберТюрк

Архитектката, реставратор и консултант на проекта за реставрация на Момина кула, проф. д-р Зейнеп Ахунбай даде оценка на дебатите за ежедневника Джумхуриет. Ахунбай сподели: „След пожар през 1944 г. горната част на кулата беше изградена като тежка стоманобетонна конструкция. Момината кула се намира на влажно място край морето. Желязото вътре в стоманобетона, който е използван през 1944 г., е ръждясало и е загубило устойчивостта си на земетресения.

„Реставрацията, направена след пожара тогава, е извършена без документация. При настоящата реставрация кулата ще бъде възстановен в състоянието от периода на султан Махмут. В рамките на проекта беше решено да се реновира кулата, зачитайки този период. Затова балконът и куполът ще бъдат направени от дърво. Така конструкцията значително ще бъде олекотена. Някои елементи изцяло ще бъдат отстранени.”

Джумхурийет

Моминската кула, известна още като кулата на Леандър, се намира на малко островче на южния вход на протока Босфора, на около 200 метра от истанбулския квартал Ускюдар.

Построена през 1725 г., кулата днес служи като туристически обект. В новия проект се предвижда съществуващия до сега ресторант в нея, да бъде премахнат.

Джумхурийет

Зад името на „Момина кула” се крие легенда, наречена на турски „Къз кулеси” (Kız Kulesi). Според преданията, оракул казва на тогавашния император, че дъщеря му ще бъде ухапана от змия на 18-ия си рожден ден. Императорът построява тази кула в средата на морето, за да защити дъщеря си от всички опасности. На 18-ия ѝ рожден ден императорът носи кошница с плодове като подарък за дъщеря си, но змия, скрита в кошницата, я ухапва и я убива.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?