71

Тревога в Харков: Русия прехвърля батальони за ново настъпление, алармира ISW

Руснаците искат да започнат втората фаза от настъплението си в района на втория по големина град на Украйна

 

Подкрепленията за руските военни в района на Харков показват, че те вероятно полагат усилия да изтеглят украинските сили от критичните участъци на фронтовата линия в Донбас и да създадат "буферна зона“ в северния район на Харков.

Така руснаците искат да започнат втората фаза от настъплението си в района на втория по големина град на Украйна. Това се казва в поредния доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), предава "Украинская правда“.

Главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна Александър Сирски и Генералният щаб на Украйна съобщиха на 30 май, че руските военни прехвърлят части, допълнителни полкове и бригади от други участъци на фронтовата линия и от полигони в Стрелече -Липци (северно от Харков) и Волчанск (североизточно от Харков), пише "Фокус".

Сирски заяви, че руските военни нямат достатъчно сили в северната част на Харковска област, за да извършат пълномащабно настъпление и да пробият украинската отбрана.

Председателят на Харковската областна военна администрация Олег Синегубов също заяви, че руските войски прехвърлят резерви на Липцевското и Волчанското направление, за да привлекат и консолидират възможно най-много украински сили в северната част на Харковска област и да поддържат сегашния темп на руското настъпление действия в тази област.
Страшно е! Масирана руска атака по Украйна рано сутринта, удариха...

Синегубов отбеляза, че руските войски не са концентрирали "ударна група“ близо до община Золочев в Харковска област (северозападно от Харков).

Военни анализатори отбелязаха, че разполагането на подкрепления от руската армия в района на Харков показва, че е вероятно да продължи да дава приоритет на усилията за изтегляне на украинските сили от критичните участъци на фронтовата линия в Донбас и да създаде "буферна зона“ в северния Харковски регион .

Руските сили вероятно възнамеряват да започнат втората фаза от своята настъпателна операция в северната част на областта след планираното превземане на Волчанск, въпреки че позиционните битки и възможните украински контраатаки може да изискват от руските войски да предприемат нова вълна от засилени атаки в района, за да завършат превземането на града.

ISW продължава да оценява, че руските сили вероятно задържат много резерви на група войски "Север“, която е съставена от елементи на 11-ти армейски корпус, 44-ти АК и 6-та общовойскова армия - всички части на руския Ленинградски военен окръг (ЛВО) .

Докато тази групировка не се доближава до планираната крайна численост от 50 000-70 000 души. Но дори и при горната граница на декларирания окончателен състав, той няма да разполага с необходимата жива сила за провеждане на успешна операция по обкръжаване или превземане на град Харков, пишат от ISW.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?