49

Тревога: Случаите на ХИВ четворно повече през последните 10 години в Турция

ХИВ е пандемия, която досега е отнела живота на 40 милиона души по света

Доклад на Световната здравна организация (СЗО) в навечерието на 1 декември, когато се отбелязва Световният ден за борба със СПИН, предупреждава за увеличаване на случаите на ХИВ в Европа.

Все повече хора в Европа живеят с вируса, без да биват диагностицирани.

Според СЗО стигматизирането на вируса, който причинява болестта СПИН, продължава.

Новите данни показват, че от 2018 г. насам заразените с ХИВ европейци са повече от диагностицираните. Европейският регион обхваща повече от 50 държави, сред които Русия, Украйна, Турция.

Предполага се, че поне 12,5 процента от случаите на ХИВ в Европейската икономическа зона остават недиагностицирани, според доклада на СЗО.

В България носителите на ХИВ до февруари 2023 г. официално са 4078 души.

През 2022 г. у нас над 290 хил.души са узнали своя ХИВ-статус. И през 2022 г. 94% от новорегистрираните с ХИВ-инфекция са се инфектирали по сексуален път, а 5% са се инфектирали при инжекционна употреба на наркотици. Най-засегната е възрастовата група 30-39 г. – 41%, следвана от възрастовата група 40-49 г. – 29% и възрастовата група 20-29 г. – 17%. Запазва се тенденцията броят на новорегистрираните мъже да е по-голям от този на жените.

Към 31 декември 2022 г. общо 2 196 лица с ХИВ се проследяват в структурите за лечение на пациенти с ХИВ/СПИН, а 2 166 (99%) от тях получават съвременна антиретровирусна терапия.

България остава страна с ниско разпространение на ХИВ в общата популация, като честотата на новорегистрираните случаи с ХИВ инфекция на 100 хил. души население у нас през 2021 г. е 3,4, а средният показател за страните от ЕС през 2021 г. е 3,7.

Разпространението на вируса ХИВ се е увеличило най-сериозно приблизително четири пъти от 2012 г. до днес в съседна Турция. 

„Въпреки 52-процентното намаление на смъртността сред ХИВ-позитивните лица в световен мащаб, Турция е изключение с ескалиращи случаи. Според данни, публикувани от Министерството на здравеопазването на 15 ноември 2022 г., Турция отчита 36 600 нови случая, като 80 процента са мъже“, заяви Йешим Ташова от Асоциацията за превенция и образование за СПИН по време на събитие, проведено в Истанбул на 22 ноември като част от Европейската седмица за информираност относно тестването за ХИВ.

Процентът на тестване на жените е нисък поради обществените табута около сексуалността, подчерта Ташова, като посочи, че реалните цифри може да са по-високи от официалните.

Тя също така спомена, че СЗО по-рано е издала предупреждение за увеличаване на случаите на ХИВ в Турция, заедно със страни като Чехия и Словения.

„Ако кампаниите за осведоменост и превантивните мерки по отношение както на тестването за ХИВ, така и на безопасния секс не бъдат приложени, в Турция може да има 2,4 милиона положителни случая до 2040 г.“, предупреди Ташова.

Светът постигна значителен напредък в лечението на ХИВ, но има решаваща подробност за получаване на лечение: да се изследвате.

Преобладаващото мнение „Няма да се случи на мен“ разубеждава мнозина да търсят тест за ХИВ, възпрепятствайки не само лечението, но също влошава предаването“, подчерта специалистът по инфекциозни болести Асуман Инан Шенгьоз.

Описвайки ХИВ като пандемия, която досега е отнела живота на 40 милиона души по света, Шенгьоз отбеляза, че миналата година 630 000 души са починали поради ХИВ, като 84 000 от тях са били деца.

Данните показват, че в световен мащаб близо 75% от инфектираните получават антиретровирусна терапия. Тя поддържа заразените с ХИВ в нормално здраве и същевременно ги прави напълно безопасни за обществото.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Kess

Kess

24.11.2023 | 15:09

Знаете ли, че 74% от заседналите хора развиват хемороиди и те също могат да бъдат причинени от бременност, затлъстяване и генетика. Малко се говори за него, но на практика е масово заболяване, но има решение - профилактика или лечение на хемороиди само с едно лекарство, защото здравето е най-важно, прочетете сами ----- https://mub.me/hemoferon

Отговори
0 0

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?