4232

Тревога! Руска подводница приближава Куба, САЩ са на тръни

Необичайното разполагане на руски военни толкова близо до Съединените щати, особено на мощната подводница, идва на фона на голямото напрежение във връзка с войната в Украйна

 

Руска атомна подводница, която няма да носи ядрени оръжия, ще акостира в Хавана следващата седмица, съобщиха комунистическите власти на Куба, предаде АФП.

Подводницата „Казан“ и три други руски военни кораба, сред които ракетната фрегата „Адмирал Горшков“, петролен танкер и влекач, ще акостират в кубинската столица от 12 до 17 юни, се казва в изявление на Министерството на революционните въоръжени сили на Куба.

„Нито един от корабите не пренася ядрени оръжия, така че престоят им в нашата страна не представлява заплаха за региона“, заяви министерството.

Необичайното разполагане на руски военни толкова близо до Съединените щати, особено на мощната подводница, идва на фона на голямото напрежение във връзка с войната в Украйна.

Кубинският президент Мигел Диас-Канел се срещна с руския си колега Владимир Путин миналия месец за ежегодния военен парад на 9 май на Червения площад пред Кремъл.

По време на Студената война Куба беше важен съюзник на Съветския съюз. Разполагането на съветски ядрени ракети на острова предизвика Кубинската ракетна криза през 1962 г., когато Вашингтон и Москва бяха близо до война.

Отношенията между Русия и Куба станаха по-близки след срещата между Диас-Канел и Путин през 2022 г., цитира Vesti.bg.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?