71

Тревога: Преживяхме най-горещата пролет за всички времена! Какво става с климата? СНИМКИ

Горските пожари са се увеличили 5 пъти през юни в сравнение с миналата година

Според измерванията, направени със системата за сателитно проследяване на Европейския съюз (ЕС) Коперник, март, април и май са най-горещите месеци в целия свят, пролетта на 2024 г. е останала в историята като „най-горещата пролет на всички времена“.

АА
След топла зима и пролет рекордьор в Европа беше Турция с температури на въздуха в много градове през юни над 40 градуса, а в някои градове бяха регистрирани рекордни температурни стойности.

АА

Високите температури също увеличиха риска от пожар. По-ранното изсъхване на горския масиф е довело до по-голяма ефективност на пламъците. Много пожари избухнаха в много градове от 1 юни, когато започна сезонът на горските пожари.

АА

Според данни, получени от Главната дирекция по горите в Анкара, докато 84 горски пожара са избухнали в Турция между 1-21 юни миналата година, 399 пожара са регистрирани през същия период на тази година, което е увеличение от приблизително 5 пъти.

През този период на миналата година от пожари са пострадали 41 хектара горска площ, а тази година са увредени 2 хил. 548 хектара горска площ.

АА

Миналата година в периода 1-21 юни са възникнали пожари в 155 извънгорски населени места, а тази година е имало пожари в 551 извънгорски населени места.

АА

Проф. д-р Мурат Тюркеш, от иследователския център по изменение на климата, към Истанбулският университет Богазичи заяви, че в Турция има огромни площи пострадали от пожарите, като се започне от Чанаккале и се стигне до района на Адана, където опасността и честотата на пожарите са най-високи, поради обичайно високите температури.

АА

Той обясни, че пожарите обикновено са по-чести между 10 юли и 20 август, когато е най-горещото време на годината.

АА

 Тюркеш обаче допълни, че горещата вълна вече се е разширила и включва май и септември.

АА

Проф. д-р Тюркеш заяви, че температурите типични за юли и август се усещат през юни. „Те ни показват, че предизвиканото от човека изменение на климата и глобалното затопляне се ускоряват и стават по-ефективни.“

АА

Живеем във все по-горещ свят. Свидетели сме на промяна в режима на валежите, тенденция за разширяване на географията на пожарите, доминирана от сухото лято и много горещ климат.

АА

Температурата на въздуха става все по-висока, честотата, продължителността и тежестта на последователните горещи вълни се увеличат. Когато това увеличение се комбинира с лятната суша, цялата растителност, гори, маки, земеделски площи и пасища се превръщат в опасни зони, готови да пламнат и подходящи за големи пожари", алармира Тюркеш.

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?