Следвайте ни

Тревога! Опасен феномен се появи в Мраморно море СНИМКИ

viber icon

Дебел и подобен на слуз неприятен лигав слой от микроорганизми, наречен "морски сополи", е покрил повърхността на Мраморно море и се разпространява над водите около Истанбул. 

Според учените, странната аномалия е ефект от изменението на климата и също така заплашва уникалния морски живот и риболовната индустрия в района. 

Учените казват, че изменението на климата и замърсяването са допринесли за разпространението на органичната материя, известна още като морска слуз, която съдържа голямо разнообразие от микроорганизми.

Кадри от дронове, заснети над Мраморно море, показват, че фериботи и товарни кораби пресичат пристанища и морска вода, покрита с необичайно сивкаво вещество, което може да унищожи морския живот.

"Положението на Мраморно море е резултатът от това, което хората са направили. Това е резултатът от битовите отпадъци и замърсяването", каза режисьорът Тахсин Джейлан, който прави документален филм за въздействието на морските сополи .

"Единственото нещо, което трябва да направите, е да не изхвърляте отпадъците си в морето", каза той. "Мисля, че природата не заслужава това."


Експертите свързват нарастващото количество морски сополи с високите морски температури, произтичащи от изменението на климата, както и изхвърлянето на необработени отпадъчни води в морето.

Министърът на околната среда Мурат Курум заяви, че морските сополи са сериозен проблем и 300-членен екип оценява десетки точки в Мраморно море, както и съоръжения за пречистване на вода и източници на замърсяване.

Той каза, че правителството ще събере всички заинтересовани страни в петък и ще обяви план за действие за защита на морето в неделя.

Хидробиологът Левент Артуз предупреди, че подобни екологични проблеми ще продължат, освен ако не се промени поведението на хората.

"Докато продължаваме с тези практики, няма много смисъл да очакваме различни резултати. Ще продължим да се сблъскваме с бедствия като това", каза той, посочвайки увеличеното изтичане на отпадъчни води във водите през последните години.

снимки: "Ройтерс"

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?