Следвайте ни

Тревога: Одрин е пред водна катастрофа

viber icon

Турският район Тракия, около Одрин преживява най-сухия период от 91 години. Нивото на водата в язовир Каялъкьой, който снабдява град Одрин с питейна вода, е спаднало до критичните три процента. Кметът Гюркан съобщи, че това е най-ниското ниво на водата измервано някога в Турция. "Изправени сме пред бедствие", добави той със загриженост.

На пресконференция след  заседание в общината кметът каза, че подземните и повърхностни водни ресурси в района са спаднали драстично поради сушата. Независимо от това, властите направили всичко необходимо за решаване на проблема с водата в града: „Към днешна дата имаме три водоизточника: 12-те кладенци за питейна вода в Пасакайри, язовир Сулоглу, построен през 1992 г., и язовир Каялъкьой, който влезе в експлоатация в края на 2017 г. Ние обаче ги използвахме изцяло. Гражданите, поради пандемията използват повече от обикновено вода, предимно от новия язовир, така че нивото на водата му е спаднало до три процента."

Гюркан заяви, че поемането на вода от друг язовир Сюлоглу вече е започнало активно. Някои стари и повредени тръби, които също биха допринесли за разхищение на водата, сега трябва да бъдат заменени в град Одрин. 

В града се правят апели към гражданите да пестят вода. Забранено е миенето на улици и автомобили. Ако скоро няма нови валежи, може да се стигне и до воден режим през януари. 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?