71

Тревога! Масово измират морски таралежи край бреговете на Турция и Гърция

Морските таралежи в Източното Средиземноморие измират с тревожна скорост поради патоген. Това застрашава екосистемите на турските и гръцките коралови рифове, алармираха специалисти.

Изследователите забелязаха първите признаци на "чума" от таралеж в Средиземно море в началото на годината, когато инвазивен вид таралеж започна да се разболява във водите около Гърция и Турция. Оттам болестта изглежда се е разпространила на юг през Суецкия канал до Червено море.

Беше заявено, че тези смъртни случаи, за които има информация, че се наблюдават на площ от над 1000 километра по протежение на средиземноморските брегове на Гърция и Турция, могат да бъдат временно полезни, но могат да имат опустошителни последици за други морски създания.

През 1983 г. едноклетъчен микроорганизъм, ресничест паразит  елиминира цялата популация на морски таралеж в Карибите. Преди чумата от паразити Карибите бяха дом на процъфтяващи тропически рифове, но откакто изчезнаха морските таралежи, рифовете бяха задушени от цъфтеж на водорасли, които се размножават безконтролно, блокирайки слънчевата светлина и унищожавайки около 90% от коралите в региона.

Изследването на масовата смъртност на инвазивните морски таралежи в Средиземно море беше публикувано в статия в международното списание на The Royal Society и беше отбелязано, че в Турция таралежите са били забелязани за първи път през 2006 г. в крайбрежието на град Каш в Анталия. След това те се разпространяват в целия източен средиземноморски басейн заедно с бреговете на Ливан, Израел, Египет и Либия.

Очаква се високите температури и бързото затопляне в Източното Средиземноморие да ускорят и засилят патогенната епидемия в региона. Учените заявиха, че масовата смърт може да бъде от полза по отношение на инвазивните видове и ще намали неконтролируемата им популация, макар и временно.

Изследователите също призоваха за спешно регионално и международно сътрудничество в мерките срещу разпространението на тези патогени.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Разтресен съм

Разтресен съм

03.06.2023 | 23:41

Ееееее От тая новина ми стана страшно и съ изправих на нокти направо Измирали необяснимо морски таралежи Путин е виновен Бе или Китай А може би Ирак или Либия Имам съмнения за Куба Венецуела и Никарагуа

Отговори
2 1

Анкета

Какъв трябва да е следващият кмет на Пловдив?