Следвайте ни

Тревога! 3,5 млн. души напуснали Афганистан, Турция отказва да ги приема СНИМКИ

viber icon

Турция не може да поеме тежестта на нова мигрантска вълна от Афганистан. Това заяви външният министър Мевлют Чавушоглу след разговори с германския си колега.

„Като държава ние изпълнихме нашите морални и хуманитарни отговорности по отношение на миграцията“, каза Чавушоглу, говорейки на съвместна пресконференция с германския външен министър Хайко Маас .


„Не може да става дума да поемем допълнителна тежест за бежанците “, каза Чавушоглу.


„Имаше твърдения, че особено САЩ и Великобритания ще държат афганистанците в Турция за определен период, след като ги евакуират от страната. Тези страни отрекоха това “, каза той.


Никога не е имало предложение от никоя страна евакуираните да останат в Турция, каза Чавушоглу.


Той заяви, че вече 3,5 милиона души са напуснали Афганистан. „Ако миграционният поток от Афганистан достигне кризисни нива, не само страните в региона, но и всички, включително Европа, ще бъдат засегнати“.


Той призова страните да вземат поуки от сирийската криза и да излязат заедно с решения.


Турция - която вече приема над 4 милиона бежанци, повече от която и да е държава в света - предприема нови мерки за сигурност по границите си, за да предотврати нов приток на мигранти.


Германия благодари на Турция за помощта при евакуацията на хора от Афганистан. 


„Бих искал отново да ви благодаря за усилията, които Турция полага на летището в Кабул през последните няколко седмици. Турция допринесе значително за осъществяването на евакуационни полети с мерките за сигурност, които приложи на летището“, каза Маас.


Отбелязвайки, че в Афганистан все още има германски граждани и местен персонал, той каза, че искат да работят, за да върнат тези хора в Германия.


Маас каза, „Молим талибаните да обещаят да осигурят сигурност. Трябва да преговаряме с талибаните. Те искат летището да бъде експлоатирано. В тази връзка сме готови да допринесем както финансово, така и технически “, добави той.


Подчертавайки, че миграцията в региона ще расте, той каза, че страните трябва да осигурят безопасен път за хората. За тази цел той каза, че ще проведе преговори в региона, включително Таджикистан, Узбекистан и Пакистан.


Германия иска да предотврати евентуална хуманитарна катастрофа, каза той и добави, че искат да предоставят 100 милиона евро на Комисията за бежанци на ООН за подкрепа на хората в региона.


Талибаните завзеха контрола над по-голямата част от Афганистан със светкавичен напредък, включително превземането на Кабул на 15 август, като висши държавни служители успяха да избягат.


Засилвайки кризата, двама атентатори-самоубийци от терористичната групировка "Ислямска държава" взривиха бомби пред летището в Кабул миналия четвъртък. 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?