Следвайте ни

Третата световна война ще дойде от космоса

viber icon

Според мнението на американските военни анализатори, главната арена на бъдещите световни конфликти ще бъде близкият космос. Основа на победата, както и на загубата на съперничещите си държави, ще бъде възможността за защита на принадлежащите им спътникови връзки и унищожаването на космическите апарати на противника. Както се отбелязва в статия на "Дейли Телеграф", победата в"Звездните войни" и съответно във войните на Земята ще бъде завоювана от държавата, която ще отправи врага в "технологично средновековие" като го лиши от космическа връзка и навигация.

Американските анализатори отбелязват, че днес е невъзможно да си представим човечеството без спътниковите си технологии. Възможността да се свалят чуждите спътници излиза на първо място в разработките на космическите надпревари, пише БЛИЦ.

Браян Уидън от фонда "Безопасен свят" заяви, че ако по-рано използването на космоса за война се считаше за нещо от областта на фантастиката, то сега всичко се е изменило.

През 1967 г. страните подписаха международен договор, забраняващ използването на ядрено оръжие в космоса, но сега нищо не забранява да се използват обикновените ракети.

Така, още в 70-те години на миналия век президентът на САЩ Роналд Рейгън обяви старта на програма за развиването на средства за противоракетна отбрана в космоса, която в Съветския съюз бе наречена "Звездни войни". Като ответни действия СССР и Китай започнаха да разработват и тестват противоспътниково оръжие.

През 2013 г. Китай продемонстрира възможностите си за космическо противопоставяне с помощта на изпитанията на противоспътникови ракети, които успешно поразиха цел в геостационарна орбита.

Русия, например, е способна да сваля спътници както с помощта на влезлия във въоръжените сили през 1981 г. прехващач МиГ-31, така и с помощта на зенитно-ракетната система C-400.

Освен това, Китай и Русия разработват свои системи GPS, тъй като сега те са принудени да използват американската система, която ще бъде изключена в случай на война, отбелязва изданието.

Военните и космически експерти заявяват, че третата световна война ще започне не на Земята, а в космоса. Сигнал за нея ще стане именно унищожаването на спътниците.

Съгласно заявленията на специалистите, противопоставящите се страни ще се стараят да унищожат вражеската технология, свързана с преноса на данни, а считаните по-рано за неуязвими спътници на геостанционарна орбита са станали беззащитни.

Питър Сингър от фонда "Нова Америка" се опасява, че загубата на "шпионски, навигационни спътници, а също и спътници, свързани с връзките, ще доведат до това, че войните на Земята "ще се върнат в доцифровата епоха" и "хората ще се сражават както през Първата или Втората световни войни".

С това изявление е съгласен и представителят на американската компания - производител на военни спътници Airbus Group Джеръми Грийвс. Той е уверен, че "космосът стана четвърти фронт" за водене на бойни действия след въздушния, наземния и подводния.

В материала се отбелязва, че САЩ са вложили $10 миллиарда за обезпечаването на космическата безопасност на страната, обаче всички разработки са съсредоточени в областа на създаването на средства за унищожаване или прехващането на чужди спътници.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?