46

Третата жена премиер на Великобритания сменя Борис Джонсън

Лиз Тръс е новият министър-председател на Великобритания, след като победи Риши Сунак с 21 000 гласа, съобщава "Дейли Мейл", цитиран от БГНЕС.

Тя победи Риши Сунак и в надпреварата за поста лидер на Консервативната партия.

Лиз Тръс получи 81 326 гласа, а Риши Сунак – 60 399. Така Тръс печели 57% от гласовете - най-ниската победа при сегашната система за избор на лидери на торите. За сравнение - Борис Джонсън (66%), Джеймс Камерън (67%) и Дънкан Смит (61%) получиха по-високи проценти.

Тръс, която понастоящем е министър на външните работи, ще бъде повишена в премиер утре, когато Борис Джонсън се оттегли от поста. Тя ще получи ключовете от номер 10 и ще стане третата жена министър-председател на Обединеното кралство след Маргарет Тачър и Тереза Мей.

Резултатите бяха обявени днес от сър Греъм Брейди, след като конкурсът започна през юли, съобщава „Метро“.

Тръс ще пътува до Балморал утре, където ще има аудиенция при кралицата и ще се срещне с Борис Джонсън за предаването на властта. По-късно вечерта тя ще направи обръщение към страната, в което ще благодари на членовете на партията на торите, че са гласували за нея, и ще изложи надеждите си за своя мандат на власт. Денят ще бъде много натоварен за Тръс, която също така ще определи окончателно министрите в своя кабинет.

Страната с нетърпение очаква да обяви какво ще направи тя, за да се справи със спираловидно нарастващите сметки за електроенергия, като тя обеща, че това ще стане в рамките на една седмица след встъпването ѝ във власт.

Вчера тя призна, че ако получи ключовете на номер 10, ще наследи "трудни" обстоятелства и заяви, че ще трябва да вземе някои "трудни" решения, които не винаги ще бъдат популярни.

Двамата финалисти в надпреварата за лидерския пост изложиха различни виждания за това как да се справят с икономическата криза, пред която е изправено Обединеното кралство. Тръс се съсредоточи върху намаляването на данъците, като обеща да обърне в обратна посока увеличението на националните осигурителни вноски, обявено от Борис Джонсън.

Сунак заяви, че макар също да би искал да намали данъците, иска първо да се съсредоточи върху овладяването на инфлацията.

Джонсън обяви, че ще подаде оставка на 7 юли, след поредица от скандали, включително разкриването на многобройни нарушения на собствените му правила за заключване в пандемията. Противоречието, което окончателно го потопи, беше разкритието, че е повишил Крис Пинчър за заместник-отговорник на кабинета, въпреки че е знаел за твърденията за сексуални нарушения по отношение на множество мъже.

Ключовите членове на кабинета му - Риши Сунак и министърът на здравеопазването Саджид Джавид - напуснаха постовете си, което предизвика вълна от над 60 оставки в цялото правителство и направи позицията на Джонсън незащитима.

Кампанията за лидерство официално започна на 12 юли, като осем кандидати получиха необходимата подкрепа от 20 свои колеги депутати. Депутатите гласуваха в пет кръга, като Риши Сунак бе лидер в парламента. Той обаче не беше толкова популярен сред редовите членове на ръководството на торите, които имаха право да решат за последните двама кандидати.

Допреди една година, когато Борис Джонсън назначи Тръс за министър на външните работи, 47-годишната политическа фигура всъщност беше по-известна само на членовете на Консервативната партия. Това е учудващо, тъй като Тръс е един от малкото министри, които заемат правителствени постове без прекъсване от 2012 г. насам, а от 2014 г. - дори с ранг на кабинет. Това, че тя успя да оцелее първо при смяната на Дейвид Камерън с първото правителство на Тереза Мей, а след това и при партийните чистки при Борис Джонсън, само по себе си е постижение. Критиците го обясняват с дългия ѝ незабележителен профил, а поддръжниците - с качеството на работата ѝ в правителството.

Тръс е родена в Оксфорд, дъщеря на професор по математика и учителка. Учи в Шотландия, където баща ѝ е изследовател. Когато семейството се премества отново в Лийдс заради работа, Тръс е на 13 години и има трима по-малки братя. Именно тези години в държавната гимназия в Лийдс Тръс определя като свой политически извор по време на предизборната кампания.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
20 коментара
Безплатни книги

Безплатни книги

05.09.2022 | 21:20

Има изхвърлени книги на ул. Малгара, пресечка на Димитър Талев в Кючука, пълна детска кошара, до казана, до трансформатора, залата за бокс. Много са, отивайте!

Отговори
0 0
ВОТ ТАК ВОТ :)

ВОТ ТАК ВОТ :)

05.09.2022 | 21:04

НАЙ-ХУБАВАТА ЧАСТ ОБАЧЕ Е, ЧЕ МЕНЕ ТЪ ПИ ЖИВОТ НИ, НЕ МОЖЕТЕ ДА МЕ СВАЛИТЕ, НИТО ДА МЕ ИЗБИРАТЕ :) А АЗ ЩЕ ВИ ИЗПИЯ КРЪВТА :)

Отговори
0 2
ВОТ ТАК ВОТ :)

ВОТ ТАК ВОТ :)

05.09.2022 | 21:02

АМИ, НЕЩО КАТО Л А Й Н А Т А , КОИТО СВАЛИХА БЕРИЯ :)

Отговори
0 2
ВОТ ТАК ВОТ :)

ВОТ ТАК ВОТ :)

05.09.2022 | 21:00

НЕКОЙ ДА НЕ РАЗБИРА ЗАЩО У G3 СА ГЕРМАНИЯ И ИТАЛИЯ? :)

Отговори
0 2
ВОТ ТАК ВОТ :)

ВОТ ТАК ВОТ :)

05.09.2022 | 20:59

ТРЕБВА ДА СИ АМА МЕГА МАЛО УМНИК ЗА ДА ТИ ХРУМНЕ, ЧЕ ХРУЩОВ И ОСТАНАЛИЯ Б О К Л У К МОЖЕ ДА ИЗМИСЛИ НЕЩО ТАКОВА :) А КАТО ЗНАЕМ, ЧЕ ТОВА СА СИ И Г Ъ З О Л И З Ц И ... НЕЩО ДА НЕ Е ЯСНО?

Отговори
0 2
ВОТ ТАК ВОТ :)

ВОТ ТАК ВОТ :)

05.09.2022 | 20:57

Е ХАЯСКО ДА КАЖЕ, ДАЛИ Е ТАКА :)

Отговори
0 2
ВОТ ТАК ВОТ :)

ВОТ ТАК ВОТ :)

05.09.2022 | 20:57

МАТЕРИАЛИТЕ ЗА БЕРИЯ ДОЙДОХА ОТ ЛОНДОН. ПРОСТО КОЛХОЗНАТА КО Ч И Н А ТРЯБВАШЕ ДА СЕ ОБЕЗ Г Л А В И :) НАЛИ РАЗБИРАТЕ, ЧЕ ОСТАНАЛИТЕ СЛЕД БЕРИЯ, БЕХА АБСОЛЮТЕН Б О К Л У К :)

Отговори
0 2
Обедненото кралство

Обедненото кралство

05.09.2022 | 19:09

Остров на извратеняци и певци- педерасТи си избра Лиз Транс Честито

Отговори
5 2
мхм

мхм

05.09.2022 | 18:01

Имам предложение: тая баба да я пратят при Килъри Клинтън , да я научи на лиз-близ балкантутист! Те за друго не стават. Не, че рошавия олигофрен ставаше за нещо!!

Отговори
6 3
Музика за душата

Музика за душата

05.09.2022 | 18:11

Скимтите ли, мърши хибридни?

Отговори
3 3
Сбигняв Пзеленски

Сбигняв Пзеленски

05.09.2022 | 17:28

Лиз Трасс отива в Британския Музей !!! Застава пред скелет на маймуна .... Извиква разпоредителя : " Господине, каква е тази маймуна ?" Разпоредителя отговорил: " Как маймуна , Госпожи Траас!?! Това е пра- пра- пра- дядото на Чарлз Дарвин !!!!!!"

Отговори
4 2

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?