4232

Трета световна война: Турската армия е готова да отговори на заплахата

Източници от министерството на отбраната в Анкара заявиха в четвъртък, че турската армия е взела предпазни мерки срещу всеки сценарий, тъй като рискът от нова световна война нараства поради множество конфликти, поляризиращи международната общност. 

Втората най-голяма военна сила на НАТО, Турция е разтревожена от риска от разпространение на конфликти в близкия регион и множество терористични заплахи. Първият дипломат на страната наскоро се присъедини към мнението на политици и експерти, изразяващи загриженост относно предстояща трета световна война.

Турски източници от отбраната признаха в възможността за глобална война и увериха обществеността, че Министерството на националната отбрана, което контролира турските въоръжени сили (TSK), оценява рисковете.

Редовно се правят оценки на отбраната и сигурността на Турция и всички планове, които се нуждаят от актуализиране, се обновяват. Турция е една от най-„готовите“ страни за подобна ситуация. Въоръжените сили могат да реагират правилно на всеки сценарий“, заявиха източници от министерството в Анкара.

Страната успя да избегне огромните последици от Втората световна война, след като загубите във воден от Германия съюз й струваха разпадането на Османската империя.

Но този път има по-силна армия, подкрепена от процъфтяваща отбранителна индустрия. И все пак опасността да бъде въвлечена в световна война дебне страната, особено в светлината на ескалиращите заплахи на Израел за тотален конфликт със съседен Ливан. Конфликтът Русия-Украина, при който Турция следва балансирана дипломация и с двете страни, също носи риск да прерасне в по-голяма война между проукраинския Запад и Русия.

Външният министър Хакан Фидан предупреди за риска от Трета световна война на фона на ескалацията на регионалните кризи и заплахата от ядрена война, като подчерта дипломатическия приоритет на Турция за осигуряване на регионален и глобален мир.

Мисля, че светът трябва да приеме сериозно този сценарий, тази заплаха“, предупреди Фидан в предаване на живо по турска телевизия.

Той посочи стратегическото местоположение на Турция, тъй като е изправена пред заплахата от руско-украинската война в Черноморския басейн и израелската заплаха в Източното Средиземноморие.

Турската дипломация дава приоритет на усилията за прекратяване на войните и нашият президент също има воля в това отношение“, отбеляза Фидан.

Източници от Министерството на отбраната заявиха, че турската армия е „динамична структура“, ангажирана в дейности в различни части на света и участваща в дейности за поддържане на мира в различни страни.

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?