Следвайте ни

Траур в Русия! Герои от флота загинаха в суперподводница

14 се задушиха в опит да спасят батискафа АС-12

Двама Герои на Русия са сред 14-те жертви на избухналия по време на батиметрически измервания пожар на носител на дълбоководната научноизследователска подводница АС-12 („Лошарик”). Според един източник става въпрос за подводницата „Оренбург”, а според друг - за „Подмосковие”. 14-имата подводничари са се задушили от отворния дим. По последни данни има 4-5 оцелели, които са докарани в тежко състояние във военната болница в Североморск. 

Според данни от разследването единият от мъртвите е капитан I ранг и командир на пострадалата подводница Денис Владимирович Долонски, който е получил титлата „Герой на Русия” преди около 6-7 години за изследване на Арктика и Антарктика. Втората жертва е изпитател на дълбоководно военно оборудване, капитан първи ранг Николай Иванович Филин. Той става „Герой на Русия” през 2018 г. Двамата капитани са се водели на служба в секретна военната част в Петерхоф. Твърди се, че жертвите на инцидента са част от  елита на руския военен флот.

Военният министър Сергей Шойгу разказа как подводничарите до последния си дъх са се опитвали да спасят подводницата. Те първо са евакуирали цивилните учени, след това са се затворили в отсека, където бушувал пожарът, и са прекъснали достъпа му до останалите отсеци, като са направили всичко възможно да потушат пламъците.  

Част от информацията за инцидента, при който загинаха моряци подводничари, е държавна тайна и няма да бъде оповестена, заяви Дмитрий Песков, прессекретар на руския президент Владимир Путин. Върховният главнокомандващ разполага с цялата информация, но тя не може да стане обществено достояние, подчерта Песков. 

Коментари

Публикувай

Коментари (2)

Пичага

04.07.2019 | 10:03
8 0

А бе вие в Марица луди ли сте !? На снимката с надпис на руската подводница АС-12 има щатска подводница на американски бряг ! Една снимка не можете да подберете правилно , как да вярваме в написаното ? Много слаба журналистика ....

Демократ

04.07.2019 | 08:25
9 4

В путинова Русия е пълна милитаризация - от децата до пенсионерите .

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?