49

Трън в очите: Турски търговци ни винят в нехайство заради граничната лаборатория

Заради проблеми, свързани с лаборатория на ГКПП Капитан Андреево, където се анализират продукти, изнасяни от Турция за европейски страни, турските камиони започнаха да се задържат на границата с дни. Потърпевши се жалват, че проблемът, който се повтаря често от август, е ескалирал. Турски износители признават, че това е пагубно за износа на плодовете и зеленчуците поради риска от бързо разваляне.

DHA

Лабораторията не работи 

ГКПП Капъкуле/Капитан Андреево е най-важният транзитен пункт за износа на Турция към европейските страни. Там има сериозни проблеми от април поради оперативната криза, свързана с анализаторската лаборатория на българското ГКПП. 

Километрични опашки на границата 

Турски камиони образуваха километрични опашки както в Турция, така и в България. Загубата на пресни плодове и зеленчуци, която се получава поради факта, че камионите се държат на границите поне 3-4 дни за анализ на продукта, кара експортните компании да плащат компенсации на корпоративните си клиенти в Европа. 

DHA

Паркингите за тирове са препълнени

Президентът на Асоциацията на износителите от Западното Средиземноморие (BAIB) Юмит Мърза Чавушоглу и президентът на Търговско-промишлената камара на Анталия (ATSO) Али Бахар призоваха властите на двете страни за радикално решение на кризата. 

Чавушоглу отбеляза, че турските камиони редовно образуват дълги опашки на граничния пункт и че паркингите за камиони в Турция са пълни поради дългото време за чакане. 

DHA

Проблем е, че в България няма правителство

Чавушоглу акцентира на факта, че в България за пореден път не може да се състави правителство. Той заяви, че на дневен ред са нови избори и проблемът може да се реши изцяло само ако се състави правителство. "За нас обратното означава загуба на продукти, клиенти и качество. Нашите компании са често глобявани за развалени продукти и анулирани поръчки", допълни той.

„В момента не може да се направи анализ в лабораторията на граничния пункт. Пробите се изпращат в София. Това отнема 3-4 дни и води до сериозна загуба на време и огромни опашки", заяви той.

DHA

Износът от Анталия се увеличава с 10 на сто 

Президентът на ATSO Бахар обяви: „Започнахме работа с институциите за справяне с проблема, който е от доста време. Въпреки трудните условия износът от Анталия се очаква да се увеличи с 10 процента, но въпреки това виждаме, че има голямо блокиране на пресни плодове и зеленчуци от страна на България“, съобщи той за агенция Демирорен. 

DHA

„Този ​​проблем се среща при износа на пресни плодове и зеленчуци от Анталия от години. Когато тези проблеми нарастват, правителствата се намесват и проблемът се преодолява за известно време, но след това започва отново. Ние ще се стремим към радикално и трайно решение. Отсега нататък ще прехвърлим този проблем на нашите ресорни министерства. Защото виждаме, че нашият труд, продукти и ресурси в пресни плодове и зеленчуци се губят заради нехайството на комшиите", се жалва Бахар.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?