44

Тръмп трябва да плати 400 000 долара на The New York Times

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп беше осъден в петък да плати почти 400 000 долара съдебни такси на The New York Times и трима разследващи репортери, след като ги съди неуспешно за публикация, спечелила Пулицър през 2018 г. за богатството и данъчните практики на семейството му, предаде Асошиейтед прес.

Вестникът и репортерите Сузане Крейг, Дейвид Барстоу и Ръсел Бютнер бяха извадени от случая през май. Искът на Тръмп срещу племенницата му Мери Тръмп, че тя е нарушила предварително споразумение, като е предоставила данъчни документи на репортерите, все още не е разгледан.

Нюйоркският съдия Робърт Рийд каза, че предвид “сложността на проблемите” в случая и други фактори, е разумно Доналд Тръмп да бъде принуден да плати на адвокатите на вестника и на репортерите общо $392 638 под формата на правни такси.

“Съдът изпрати съобщение до тези, които искат да злоупотребят със съдебната система, за да накарат журналистите да млъкнат”, заявиха от вестника.

Адвокатът на Доналд Тръмп, Алина Хаба, каза, че остават разочаровани, че вестникът и неговите репортери са били отстранени от случая. Тя каза, че са доволни, че съдът „отново е потвърдил силата на нашите претенции срещу Мери и отрича нейния опит да избегне отговорността“.

„Очакваме с нетърпение да продължим с нашите искове срещу нея“, каза Хаба.

Искът на Доналд Тръмп, заведен през 2021 г., обвини изданието и неговите репортери, че упорито са търсили Мери Тръмп като източник на информация и са я убеждавали да предаде поверителни данъчни документи. Той твърди, че репортерите са знаели, че нейното предишно споразумение ѝ забранява да разкрива документите, които е получила в спор за наследството на баща му - Фред Тръмп.

Материалът във вестника оспори твърденията на Доналд Тръмп за собствено натрупано богатство, като документира как баща му, Фред Тръмп, му е дал най-малко 413 милиона долара през десетилетията, включително чрез схеми за избягване на данъци. Тръмп и неговият баща избягват данъци върху подаръци и наследство чрез методи, включително създаване на фиктивна корпорация и подценяване на активи пред данъчните власти.

Доналд Тръмп, който поиска обезщетение от 100 милиона долара, твърди, че Мери Тръмп, вестникът и репортерите „са били мотивирани от лична вендета“ срещу него. Той ги обвини, че са участвали в „коварен заговор за получаване на поверителни и изключително чувствителни сведения, които са използвали за собствена изгода“.

58-годишната Мери Тръмп е дъщеря на брата на Доналд Тръмп, Фред Тръмп-младши, който почина през 1981 г. на 42-годишна възраст. Тя е открит критик на чичо си, когото смята за “престъпник, жесток човек и предател.”

През юли Мери Тръмп заведе насрещен иск срещу Доналд Тръмп, твърдейки, че делото му е „чисто отмъщение и е лишено от основание“, и цели да „възпре нея и другите да го критикуват в бъдеще”

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
геге

геге

13.01.2024 | 09:10

Хора, пробвахте ли новата виa`гpa?, просто е сyпер: в пъти по-ефeктивна, повече cпepма, по-ярки усещания, лекува болести и е бeзопаcна на всяка възpаст. Отново се почyвствах мъж, прочетете сами на какво е cпоcобна.---- https://e.vg/xbio

Отговори
0 2

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?