Следвайте ни

Тръмп потвърди, че в Турция има ядрено оръжие

Ердоган: Отношенията ни със САЩ са в критичен момент

Анкара, Михаел ГУШЕВ, кореспондент на в-к МАРИЦА 

Днес вицепремиерът Майк Пенс заедно с държавния секретар на САЩ Майк Помпео пристигна на посещение в Анкара. Помпео подчерта важността на срещата им с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Той заяви, че срещата ще се състои, въпреки по-ранните изявления на Ердоган, че отказва да разговаря с американската делегация.

Турският президент заяви пред американски журналисти вчера, че ще разговаря единствено със своя американски колега Доналд Тръмп. Но след това Ердоган смекчи тона си пред местни медии и заяви, че е възможно да се срещне днес с американските висши дипломати. 

Помпео потвърди, че американската делегация ще се срещне с турския лидер във връзка с продължаващата криза в Сирия и ще настоява за примирие между Анкара и подкрепяните от Вашингтон кюрдски сили в региона. Срещата е предвидена да днес в 15 часа. По-рано Ердоган категорично заяви, че не е възможен никакъв вариант за преговори и примирие с кюрдските терористи в Северна Сирия. 

Кризата между Турция и САЩ се засили след като Доналд Тръмп, под натиска на лидерите на конгреса, подписа налагането на нови санкции срещу Турция. В допълнение към други икономически ограничения, новите мерки ще повишат митата за внос на турска стомана от 25% на 50%.

Санкции са предвидени също срещу редица министерства и висши турски служители. Според Помпео, Вашингтон по този начин упражнява натиск върху правителството да прекрати турската офанзива в Североизточна Сирия. По-късно министерството на финансите на САЩ заяви, че турското министерство на отбраната и енергетиката, както и министърът на отбраната Хулуси Акар, министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу и министърът на енергетиката Фатих Дьонмез са също в списъците на санкциите. 

От своя страна вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс заяви, че новообявените санкции ще останат в сила или ще се "засилят", докато Анкара "не започне незабавно прекратяване на огъня, прекрати насилието и се съгласи да договори дългосрочно уреждане на въпросите по границата" със Сирия.

Освен политическа, продължава и военна активност в района. Военни изтребители на международната антитерористична коалиция, водена от САЩ, нанесоха въздушни удари в района на град Кобани, Северна Сирия, унищожавайки склад с боеприпаси и намаляване на годността на военните обекти останали след изтеглянето на войските. Френски военни части също са напуснали позициите си в Северна Сирия, като на тяхно място са навлезли турски военни. 

Коалиционните сили напуснаха градовете Ракка и Табка в североизточната част на Сирия. Съобщава се че сирийската армия е влязла в град Ракка, за първи път след 5 години. Градът беше главен град на терористите от Ислямска държава, а след това беше под контрола на кюрдските военни, подкрепяни от САЩ. Във вторник сирийските правителствени сили поеха контрола над град Табка и близкото летище в провинция Ракка, а също така заеха редица мостове през река Ефрат и две стратегически водноелектрически централи.

След започналото изтегляне на американските военни президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че няма нищо против Русия да помогне на правителствените сили на Сирия в тяхната борба срещу турската операция в северната част на страната.

Пред репортери президентът заяви, че според него конфликтът в региона е между Турция и Сирия и че няма нищо лошо в това Москва да помогне на Дамаск. Той каза още, че налагането на санкции от страна на Вашингтон върху Анкара е по-добра идея от това американски войници да водят сражения в региона.

От своя страна наблюдатели констатират, че свадата между турския президент Реджеп Тайип Ердоган и НАТО работи в полза на Русия. 
САЩ наложиха тежки санкции срещу най-големия си военен съюзник, Турция, поради военната операция в Северна Сирия. Всички държави от Европейския съюз и повечето страни членки на НАТО подкрепиха Вашингтон. Нарастващият спор в рамките на Алианса може да засегне и разположените в Турция ядрени оръжия. Тръмп вчера в изказване, за първи път потвърди официално, че на територията на Турция има американско ядрено оръжие във военната базата „Инджирлик“ в югоизточна Турция. 

Белият дом сериозно обмисля възможността за извеждане на ядрено оръжие от в Турция. Според Ню Йорк Таймс Държавният департамент и Министерството на енергетиката тихо обмислят плановете за извеждане на около 50 тактически ядрени оръжия под американския контрол там. Това според източниците на изданието ще означава "край на съюза между Турция и САЩ.

Руски наблюдатели считат, че Белият дом умишлено пуска слухове за премахването на ядрените оръжия от „Инджирлик“, използвайки тази тема като елемент на изнудване и натиск в този критичен момент при преговорите за Сирия. 
Проблемът е също, че американската военновъздушна база „Инджирлик“ бързо губи стратегическото си значение. Според нов отбранителен план, подписан от Помпео, САЩ укрепват базата си в Гърция в случай, че трябва да напуснат Турция. Следователно американците имат алтернатива за маневри. Според руски експерти, Ердоган е принуден да маневрира и да се възползва от противоречията в НАТО, като същевременно укрепва отношенията с Русия.

Анкара е притискана и от Европа. Външните министри на страните-членки на ЕС единодушно осъдиха действията на Ердоган срещу кюрдите. „Ние вярваме, че това, което прави Турция, е погрешно“,заяви Федерика Могерини. Освен това, според германския външен министър Хайко Маас, страните от ЕС са обещали да спрат износа на оръжие за Турция.

Ползата от турската операция до момента е факта, че позволи на Башар Асад да си върне контрола над районите окупирани от кюрдските военни формирования. Но засега всичко, което се случва в Сирия, е изцяло в интерес на Русия.

Междувременно бе потвърдено, че Ердоган ще проведе разговор със своя руски колега Владимир Путин на 22 октомври в град Сочи, основна тема ще са военните действия в Северна Сирия. 

Турция започна операция „Извор на мира“ на 9 октомври, което е третата военна операция от страна на правителството в Анкара в Северна Сирия, като според него целта е да бъде изчистена границата на страната от терористи, свързвани с „Ислямска държава“. Операцията е насочена и срещу обявената от Анкара и редица други държави, за терористична организация „Работническа партия на Кюрдистан" (ПКК).
Целта на Анкара е по границата със Сирия ще бъде създадена зона за сигурност, където да бъдат заселени сирийските бежанци, намиращи се в Турция в момента.

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?