4232

Тръмп побесня: Сравни администрацията на президента Байдън с Гестапо

Бившият американски президент вече направи редица подстрекателски и расистки изявления по време на кампанията си

Републиканецът Доналд Тръмп, който се бори за преизбиране за президент на САЩ, обвини съперника си от Демократическата партия, настоящия президент Джо Байдън в ръководене на "гестаповска администрация", предаде "Ройтерс". Тези коментари са били направени от Тръмп по време на частна среща с донори. Запис от това изказване беше разпространен в американски медии.

Тръмп, който заради своята риторика си спечели обвинения във фашизъм от страна на правозащитни групи и други свои критици, е направил сравнение на администрацията на Байдън с нацистката полиция по време на Втората световна война в Германия, пише БТА.

Този паралел той е направил по време на срещата си донори, състояла се вчера вечерта в имението му Мар-а-Лаго, в Палм Бийч в щата Флорида.

"Тези хора управляват гестаповска администрация", е заявил Тръмп, според аудиозапис, който са прослушали изданията "Ню Йорк таймс" и "Вашингтон пост".

"И това е единственото нещо, което те имат. И това е единственият начин, по който, според тях, те ще спечелят. И това всъщност ги убива. Но на мен не ми пука за това", е добавил той.

Кампанията на Тръмп не отговори на молбата за коментар относно информациите за това изказване.

Бившият президент, който заемаше поста от 2017 до 2021 г., има редица правни проблеми, свързани с наказателни и граждански дела. Той отрича да е извършил нарушения по всички дела.

Тръмп вече направи редица подстрекателски и расистки изявления по време на кампанията си, припомня Ройтерс. Той например сравни имигрантите с животни и предупреди, че ако не спечели президентските избори, може пак да се стигне до насилие, като това от 6 януари 2021 г., когато беше щурмувана сградата на Конгреса от негови симпатизанти.

През ноември Байдън каза, че Тръмп, че е използвал думата "паразити" за политическите си врагове и добави, че това напомня на езика на нацистка Германия. Също така миналата година Тръмп заяви, че имигрантите които са влезли незаконно в страната, са "отровили кръвта на нашата страна".

Някои историци казват, че подобни коментари наподобяват на коментарите на автократите, които са се стремили да дехуманизират своите врагове, коментира БТА. Кампанията на Тръмп вече отхвърли сравнения между него и нацистите и фашистите, по-специално сравненията с Адолф Хитлер и Бенито Мусолини.

Кампанията на Байдън заяви, че новината за новите изказвания на Тръмп показва гнева и желанието за отмъщение на републиканския кандидат за президент.

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?