Следвайте ни

Тръмп пак се размина с "Нобел" за мир, ето кой го грабна

viber icon

Нобеловата награда за мир за 2020 г. се присъжда на Световната програма по прехраната на ООН, пише monitor.bg.

Наградата й се присъжда за „усилия в борбата с глада, за приноса в подобряването на условията за мир в районите, засегнати от конфликти и за дейността в качеството на водеща сила в усилията по предотвратяването на използването на глада като оръдие на войната и конфликтите“.

"Мирът и изкореняването на глада са неотделими", заяви в Туитър Световната програма на ООН по прехраната, на която бе присъдена тазгодишната Нобелова награда за мир, предаде АФП.

"Едно от хубавите неща в дейността на Световната програма по прехраната е, че ние не просто доставяме храна за днес и за утре, но също така предоставяме на хората необходимите знания и средства, чрез които сами да се справят с нуждите си в бъдеще", заяви на пресконференция в Женева Томсън Фири, говорител на Световната програма по прехраната.

Да получим Нобеловата награда за мир е "момент на гордост" за нас. "Дълбоки благодарности на Нобеловия комитет, който присъди на Световната програма по прехраната Нобеловата награда за мир", написа агенцията на ООН в Туитър.

За нас е "голяма чест" да получим тази награда. "Оставам онемял за първи път в живота ми", каза изпълнителният директор на Световната програма по прехраната Дейвид Бийзли, цитиран от АФП.

Той публикува в Туитър видеопослание, в което поздрави 17-те хиляди служители на програмата.

Бийзли определи отличието като "признание за тежката работа, която вършим", предаде ДПА.

Нобеловата награда за мир "ще ни вдъхнови да правим още повече", обеща той, говорейки от Нигер за норвежката обществена телевизия.

Изпълнителният директор на Световната програма по прехраната изрази надежда, че тази награда "ще пробуди мнозина по света да осъзнаят, че все още има хора, които си лягат всяка вечер гладни и умират от глад". Той спомена изрично кризите с недостиг на храна в региона Сахел южно от Сахара, където се намира Нигер, Демократична република Конго, Йемен и Сирия.

За дванайсети път в историята на отличието Нобеловата награда за мир е присъдена на организация или личност, свързани с ООН, отбелязва Франс прес.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?