Следвайте ни

Тръмп на мушката: Започна първият импийчмънт в историята на САЩ срещу бивш президент

viber icon

В 20:00 часа българско време започна вторият импийчмънт процес срещу Доналд Тръмп. Това е първият импийчмънт в историята на САЩ срещу бивш президент, съобщават световните медии.

Процесът започна с встъпително изявление на сенатор Патрик Лейхи. Сенатът ще чуе аргументите на импийчмънт мениджърите и защитата на бившия американски лидер през следващите дни. Сенатът планира да продължи с процеса в събота, неделя и понеделник, когато е федерален празник.

Ако импийчмънт мениджърите призоват свидетели, Сенатът ще проведе гласуване дали да бъде позволено. Ако не бъдат призовани свидетели, възможно е процесът да приключи до неделя или понеделник, тъй като защитата на държавния глава не се очаква да използва всички 16 часа, за да представи случая си.

Процесът ще започне с гласуване дали процедурите са конституционни, тъй като Доналд Тръмп вече не е президент на САЩ. Бившият държавен глава и съюзниците му, включително някои републикански сенатори, твърдят, че Сенатът няма юрисдикцията да съди Тръмп, защото той повече не е президент на САЩ и не може да бъде свален от поста.

Самият процес е безпрецедентен, тъй като Тръмп вече не е действащ президент и за втори път е подложен на процедурата.

По-рано днес лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър заяви, че импийчмънт мениджърите ще представят нови доказателства на процеса срещу Доналд Тръмп.

В средата на януари 2021 г. Тръмп влезе в историята на САЩ като първия президент с два импийчмънта, след като Камарата на представителите одобри едно обвинение срещу американския лидер - подбуждане към бунт. 232 конгресмени срещу 197 гласуваха за импийчмънт на президента.

При първия процес в Сената в началото на миналата година само сенатор Мит Ромни от Юта подкрепи демократите. Тогава Тръмп бе оправдан. Сега се очаква повече републиканци да се присъединят към демократите. Необходими са 17 републиканци да подкрепят демократите в горната камара, за да осъдят американския лидер.

Обвинението в Сената трябва да бъде прокарано с 2/3 мнозинство, което изисква 67 гласа. От 20 януари демократите и републиканците имат по 50 сенатори и вицепрезидентът Камала Харис ще е решаващият вот. Това означава, че 17 сенатори от Републиканската партия трябва да гласуват с демократите, за да осъдят Тръмп.

Американският лидер бе оправдан лесно по две обвинения на предишния процес, когато само един републиканец в Сената го призна за виновен по едното от двете обвинения.

Сенатът може да проведе още едно гласуване, което ще попречи на Тръмп да се кандидатира отново. Този път обаче се изисква просто мнозинство за прокарване на предложението. Това гласуване ще задейства Четиринадесетата поправка, която забранява заемане на федерална или щатска длъжност от всеки, който е взел участие в бунт.

Приета след Американската гражданска война, поправката гласи, че никой не трябва да заема държавен пост в САЩ, ако преди е бил замесен в метеж срещу държавата.

Според някои експерти тази поправка може да бъде използвана да се забрани на Тръмп да заема държавна длъжност дори и ако бъде оправдан от Сената. Отново ще се изисква просто мнозинство в Сената.

Вероятно на Тръмп ще му бъде наложена доживотна забрана, тъй като демократите имат мнозинство от 20 януари.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

USA

USA

10.02.2021 | 02:11

В по рно сайта за реклама на го лите чалгарки се изказват за американската конституция и даже какво мнозинство се иска за решение на Сената?!?! Поканете по-добре някоя бивша пайнерка да разясни спецификите на 14та поправка.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай