Следвайте ни

Тръмп изтегля американските войски от Сомалия

viber icon

В края на управлението си все още настоящият президент на Америка Доналд Тръмп реши да изтегли войските на страната от Сомалия, където се опитват да отблъснат ислямските бунтовници от Африканския рог. 

Пентагонът потвърди, че всички близо 700 войници в Сомалия, повечето от специалните части, които провеждат тренировки и мисии за борба с тероризма, ще напуснат територията до 15 януари. Това е само пет дни преди в длъжност да встъпи новият избор на американския народ за главнокомандващ – Джоузеф Байдън. 

Оттеглянето на войските е свързано с желанието на Тръмп да намали драстично американското влияние в Ирак и Афганистан и да прекрати военните ангажименти на САЩ срещу ислямистките бунтове в страни от Африка и Близкия изток. 

Специалисти отчитат, че моментът е деликатен за Сомалия. Тя се подготвя за парламентарни избори следващия месец и президентски избори, насрочени за началото на февруари. Ако военните се изтеглят сега, това може да застраши провеждането на честни избори, правото на народа на мирни протести и безопасността на гражданите от атентаторите на ал-Шабаб. Поддръжници на мисията за една чиста от тероризъм Сомалия смятат, че е важно Съединените щати да продължават да обучават правителствените войски и да попречат територията им да се превърне в убежище за бъдещи терористични атаки.

Много от американските войски ще бъдат преместени в съседна Кения, заяви служител на Министерството на отбраната. Това значи, че въздушните атаки с дрон могат да продължат, но обученията на местните сили за сигурност на земята ще приключат.

Все още няма яснота дали други американски структури и дипломати няма да бъдат също изтеглени. В момента в Сомалия се намират офицери на Централното разузнавателно управление, посланикът и други дипломати от Държавния департамент. Те са в силно укрепен бункер на летището в столицата Могадишу. 

Пентагонът заяви, че усилията за защита на американските интереси ще продължат.

 

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?