71

Трагедията в Нагорни Карабах: Стотици бягащи арменци ранени и жертви след взрива

Гръмна склад за бензин, много жертви и ранени сред хората, които искат да се евакуират в Армения

Стотици хора са ранени при експлозията в Нагорни Карабах. Инцидентът е станал в склад за бензин близо до главния град Степанакерт. 

Има и жертви, но броят им не е известен. Предполага се, че по-голямата част от пострадалите са цивилни, които искали да заредят бензин и да се евакуират в Армения. През изминалата седмица ежедневно хиляди хора напускат Нагорни Карабах, след като Азербайджан проведе светкавична 24-часова военна операция в сепаратисткия район, посочва БНТ. 

Повече от 6500 етнически арменци от общо 120 000, които живеят в Нагорни Карабах, вече са преминали на територията на Армения, като по границата са се образували опашки. Южният арменски град Горис се е оформил като център за регистрация и настаняване. Евакуиращите се арменци се притесняват от репресии и етническо прочистване, ако останат в областта. 

Баку ще гарантира сигурността и правата на всички жители на Нагорни Карабах, независимо от етническата им принадлежност, заяви президентът на Азербайджан Илхам Алиев. 

Русия обвини арменския премиер Никол Пашинян, че превръща страната си в заложник на западните интереси, след като той приписа успеха на азербайджанската офанзива на бездействието на руските мироопазващи сили в Нагорни Карабах.

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?