Следвайте ни

Трагедията в Германия няма край, вадят нови жертви от водата

viber icon

126 загинали и разрушени цели населени места е равносметката до момента след опустошителните наводнения вчера в Западна Германия, Белгия, Нидерландия, Люксембург и Швейцария, съобщава БНР.

Смъртните случаи в Германия са над 120, а над 1300 са в неизвестност. Канцлерът Ангела Меркел призова за решителна битка срещу промените в климата. Белгия обяви идния вторник за ден на траур, след като наводнения в южната и източната част на страната отнеха живота на 20 души. Други 20  все още са в неизвестност.Реката, която преминава през швейцарската столица Берн също е преляла, като дебита й е 560 кубични метра в секунда.

 

Белгия съобщава за 14 загинали при бедствието.

От българското Министерство на външните работи съобщиха, че няма данни за пострадали български граждани при наводненията в провинциите Райнланд-Пфалц и Северен Рейн-Вестфалия. Генералното ни консулство във Франкфурт на Майн е в контакт с местните компетентни власти и е готово да окаже съдействие при необходимост. 

Германските провинции Рейнланд-Пфалц и Северен Рейн-Вестфалия са най-силно засегнати. Белгия и Нидерландия също са силно пострадали, като за наводнения съобщават и в Люксембург и Швейцария.

В германския регион Арвайлер стотици хора са в неизвестност. Говорителка на местните власти заяви, че мобилните мрежи са извадени от строя, което прави невъзможно свързването с много хора. Село Шулд, с население 700 души, е почти изцяло унищожено.

Германският канцлер Ангела Меркел обеща пълна подкрепа за пострадалите.

Още дъждове се очакват в региона и днес. Около 15 000 полицаи, войници и служители на аварийната служба са на място, за да подпомогнат издирването и спасяването.

Хеликоптери събират хора от покривите, а танкове почистват пътищата от паднали дървета и отломки.

Жителите на Лиеж, третата по големина градска зона в Белгия, получиха заповед да се евакуират.

Местните власти заявиха, че тези, които не могат да напуснат, трябва да се преместят на горните етажи на сградите си. Река Мьоз, която минава през града, се очаква да се повиши с още метър и половина.

В Нидерландия, в град Валкенбург, близо до границата с Белгия и Германия, наводнението наложи евакуирането на няколко домове за възрастни.

Не се съобщава за жертви, но хиляди хора в градовете по река Мьоз бяха призовани да напукат домовете си бързо.

Във връзка с наводненията президентът  Румен Радев изпрати съболезнования на германския си колега Франк-Валтер Щайнмайер и на  краля на Белгия Филип.

В писмата си до двамата държавният глава изразява надежда за скорошно възстановяване на пострадалите и за бързо преодоляване на тежките материални щети, причинени от природното бедствие.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?