49

Трагедията се задълбочава: Жертвите в Турция вече са над 20 хиляди

Световната банка отпусна $1,78 милиарда помощ на страната след земетресението

Спасителите претърсват отломките и днес на 10 февруари, повече 100 часа след мощно земетресение, което удари Турция и Сирия, убивайки по официални данни 20 213 души само в Турция, в едно от най-лошите бедствия в региона за последния век. Жертвите в Сирия по официални данни достигнаха 3317 души.

АА

Силният студ възпрепятства издирването и в двете страни, но не са малко и доцрите новини за спасени изпод развалините. Вече повече от 80 часа след бедствието, 16-годишната Мелда Адтас беше намерена жива в южния турски град Антакия.

 

Щастливият ѝ баща беше облян в сълзи, а скърбящата нация посрещна с надежда тази прекрасна новина.

АА

"Скъпа моя, скъпа моя!" извика той, когато спасителите извадиха тийнейджърката от развалините и наблюдаващата тълпа избухна в аплодисменти.

 

Земетресението с магнитуд 7,7 удари рано в понеделник, докато хората спяха, в региони в Турция и Сирия, където мнозина вече бяха претърпели загуби и изселване поради гражданската война в Сирия.

АА

Висши хуманитарни служители планираха да посетят засегнатите райони, като ръководителят на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус и ръководителят на хуманитарната служба на ООН Мартин Грифитс.

 

Президентът на Международния комитет на Червения кръст Миряна Сполярич заяви, че е пристигнала в Алепо.

АА

„Общностите, които се борят след години на ожесточени битки, сега са осакатени от земетресението“, написа Сполярич в Туитър в сряда.

 

„Докато това трагично събитие се развива, трябва да се обърне внимание на отчаяното положение на хората.“

 

Температурите в турския град Газиантеп, разположен близо до епицентъра на труса, паднаха до минус 3 градуса по Целзий рано в петък.

АА

Въпреки студа, хиляди семейства трябваше да прекарат нощта в коли и импровизирани палатки - твърде уплашени или със забрана да се върнат по домовете си.

 

Родителите се разхождаха по улиците на града, носейки децата си в одеяла, защото беше по-топло, отколкото да седят на палатките.

АА

Фитнес зали, джамии, училища и някои магазини са отворени през нощта. Но леглата са оскъдни и хиляди прекарват нощите в коли с работещи двигатели, за да осигурят топлина, въпреки че има и недостиг на гориво.

 

„Страхувам се за всеки, който е хванат под развалините тук“, каза Мелек Халъджъ, която уви двегодишната си дъщеря в одеяло, докато гледаха как спасителите работят през нощта.

 

Земетресението в понеделник беше най-голямото в Турция от 1939 г. насам, когато 33 000 души загинаха в източната провинция Ерзинджан.

АА

Експертите се опасяват, че броят от сегашните мощни трусове ще продължи да нараства рязко.

 

В опустошения турски град Нурдагъ, близо до епицентъра, служители на спешна помощ, използващи дронове и монитори за откриване на топлина, помолиха присъстващите за тишина, когато бъде открит потенциален оцелял.

АА

„Тишината е мъчителна. Просто не знаем какво да очакваме“, сподели Емре, местен жител, докато чакаше до една пресечка на главен път към града.

 

Десетки нации, включително България, ЕС, Китай и Съединените щати, изпратиха помощ.

 

Световната банка заяви, че ще даде $1,78 милиарда помощ на Турция, за да подпомогне усилията за помощ и възстановяване.

АА

Незабавна помощ от $780 милиона ще бъде предложена от два съществуващи проекта в Турция, казаха от банката, докато допълнителни $1 милиард се подготвят за подпомагане на засегнатите хора.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?