71

Трагедията е страшна: 114 изгорели сватбари, сред тях и деца ВИДЕО СНИМКИ

Официално водят булката и младоженецът за изчезнали, но според очевидци и те са сред изпепелените

Най-малко 114 души бяха изпепелени, а 150 бяха ранените при избухналия пожар в сватбена зала снощи в 23 часа, в Хамдания, град източно от Мосул, Северен Ирак, съобщи Анадолска агенция (АА).

Пожарът очевидно е причинен от фойерверки, изстреляни по случай събитието на което са присъствали над 800 гости. 

Властите заявиха, че броят на жертвите може да се увеличи драматично, тъй като под отломките на срутилия се таван на салона все още може да има хора, а сред тези които са откарани в болница има много в критично състояние.

Няма официално изявление за причината за пожара, но телевизионният новинарски канал Rudaw излъчи кадри, показващи как фойерверки се изстрелват в салона и подпалват полилей.

След пожара се виждат само овъглени отломки.

Оцелелите бяха докарани в местните болници и получиха първа помощ. Много хора са обгазени от дима.

Сред изгорелите има и деца. Сирените на линейките виеха часове след пожара, докато парамедиците извеждаха ранените. 

Много пожарни екипи и линейки от околните провинции бяха изпратени в зоната на пожара. Беше обявено, че министърът на вътрешните работи на Ирак Абдулемир Шаммари също ще отиде днес в региона.

Кадри, показани в местни телевизионни мрежи, показаха булката и младоженеца на дансинга, когато пожарът започна във вторник вечерта, зашеметени от гледката на горящите отломки.

Точно щяха да танцуват бавен танц и тогава бяха запалени фойерверките за танца. След това салонът се запали“, заяви една ранена жена пред медиите от болнична носилка.

Друг мъж, ранен при пожара, докато се лекуваше в болницата, също описа трагедията по подобен начин. Той сподели, че пожарът е започнал, докато двойката се е подготвяла за своя бавен танц. „Организаторите запалиха фойерверки. Те стигнаха до тавана, който се запали. Цялата зала пламна за секунди“.

Местните здравни служители съобщават тази сутрин  за 114 загинали, въпреки че федералните власти не актуализираха твърдението си от "поне 100 убити".

Говорителят на здравното министерство Сейф ал Бадр посочи броя на ранените на поне 150 в по-ранно изявление, предадено от държавната Иракска новинарска агенция. Непотвърдени източници споменават за 500 ранени сватбари.

Полагат се всички усилия за оказване на помощ на засегнатите от нещастния инцидент“, заяви Ал Бадр. Ахмед Дубардани, здравен служител в провинцията сподели, че много от ранените са получили сериозни изгаряния.

Агенциите тиражираха противоречиви данни за състоянието на булката и младоженеца, според някои те са сред жертвите, но официалните власти твърдят, че да сега няма информация те да са сред загиналите.

 

По-голямата част от тях бяха напълно изгорени, а на някои други 50 до 60% от телата им бяха изгорени“, допълни Дубардани. "Повечето от тях не бяха в добро състояние."

Премиерът Мохамед Шиа ал-Судани нареди разследване на пожара и поиска от служителите на вътрешните работи и здравеопазването на страната да осигурят реда в района, както и да проследят подробно случая и да бъдат открити отговорните за трагедията, се казва в изявление на неговия кабинет.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
ВЕСТНИК МЕКИЦА

ВЕСТНИК МЕКИЦА

27.09.2023 | 14:40

МОЖЕ ЛИ ТОВА ДА Е ВОДЕЩА НОВИНА !?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????? ВЕСТНИК МЕКИЦА !!!???????????????????????????????????????????????????????????????

Отговори
2 1

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?