Следвайте ни

Това са най-опасните за живеене места на Земята

viber icon

Има толкова опасни места по света, че дори е трудно да се повярва, че някой е готов да живее там и да се бори с природата всеки ден. Ето 8 от най-екстремните места на планетата, които изискват издръжливост, находчивост и забележителни умения за оцеляване, пише pochivka.blitz.bg.

1. Полюс на студа: Верхоянск, Русия

В студената тайга, на разстояние 4800 км източно от Москва, в дълбините на Сибир, се намира град Верхоянск. Най-ниската температура стига минус 67,6 ° C и е регистрирана тук през февруари 1892 година. Това е най-старият град отвъд Арктическия кръг, в който живеят само 1122 души. Върхоянск е най-студеният град в света, така нареченият „полюс на студа“.

Трудно е да се спори, като се има предвид, че от септември до март слънцето осветява града средно по-малко от пет часа на ден, а температурата през зимата рядко се повишава над -40 ° C.

2. Огнената планина: Мерапи, Индонезия

Дори по време на най-спокойните периоди, най-големият активен вулкан в Индонезия на Ява продължава заплашително да дими. Димът от „Огнената планина“, както се превежда името му от английски, се издига на височина три километра.

По време на изригването на Мерапи през 1974 г. са разрушени две села, регистрирани са няколко случая на смърт на туристи и вулканолози, гробовете на които могат да бъдат видени директно върху вулкана. През 2010 г. по време на следващо изригване бяха евакуирани 350 хиляди души, а 353 души загинаха.

3. Перфектната буря: Гонаив, Хаити

Субтропичната буря Фей обхвана крайбрежния град Гонаив през август 2008 г., веднага следвана от урагана Густав, а малко по-късно минаха ураганите Хана и Айк. Така един от петте най-големи градове в Хаити попадна под четири разрушителни тропически циклона, в резултат на което Гонаив беше на практика измит в морето. По-голямата част от града беше погребана под кал или потопена в мръсна вода, нивото на която на места надвишаваше 3,5 метра. Смъртният брой достигна 500 души, но 2008 г. не беше най-смъртоносната в историята на Гонаив: през 2004 г. ураганът Джени, който удари града, погреба около три хиляди души.

4. Езерото на смъртта: Централна Африка

Езерото Киву, разположено на границата между Демократична република Конго и Руанда, е едно от Големите африкански езера. Площта на езерото е приблизително 2700 квадратни километра, а дълбочината му достига 480 метра.

Има обаче находища на въглероден диоксид и 55 милиарда кубически метра метан под езерото, което е смъртоносно, тъй като най-малкото земетресение или вулканична активност могат да доведат до опустошителна експлозия. Два милиона души от околността са в постоянен страх да не умрат от експлозия на метан или от задушаване с въглероден диоксид.

5. Ефимерни острови: Малдивите

10% от територията на Република Малдиви - верига от 20 атола, състоящи се от 1192 коралови острова, станаха неподходящи за живот след цунамито в Индийския океан през 2004 г., при което загинаха над 80 души и оставиха една трета от населението без покрив над главата.

Въпреки това, още по-трудни изпитания очакват острова напред: Малдивите могат напълно да попаднат под вода след няколко десетилетия, тъй като и сега никой от островите не се издига на повече от 2 метра над морското равнище.

6. Световната столица на ураганите: Гранд Кайман

Каймановите острови, считани за истински тропически рай, са разположени в Карибско море, на 240 км южно от Куба. Много туристи идват на Карибите заради цивилизованите плажове и гмуркането. Въпреки това, Гранд Кайман, най-големият от трите острова, стана известен като световна столица на ураганите, защото страда от разрушителни стихии средно на всеки 2,16 години - по-често от всяка друга територия в Атлантическия океан. Ураганът Иван, който бушуваше тук през 2004 г., унищожи почти 80% от всички структури на острова и остави 40 хиляди жители без ток и вода за няколко дни.

7. Алеята на торнадото: Оклахома Сити, САЩ

Над магистрала I-44 в САЩ живеят повече от милион души, тя свързва столицата на Оклахома с нейния втори по големина град - Тълса. Всяка пролет, когато хладният и сух въздух от планините се спуска в равнината и среща топъл влажен въздух от океана, по I-44 възникват смазващи вихри.

От 1890 г. Оклахома Сити и околностите му са атакувани от торнадо повече от 120 пъти. През май 1999 г. 70 вихрушки преминаха през щатите Оклахома, Канзас и Тексас, а най-разрушителните преминаха през Оклахома Сити, разрушавайки 1700 къщи, повреждайки повече от 6 500 сгради и убивайки повече от 40 души.

8. Блуждаещи пустини: Китай

Някога плодородният оазис Минцин преживява много тежки времена, като бива засипан с пясък от пустинята Гоби. Десет години суша и изчезването на реките доведоха до факта, че пясъците бързо се приближават до региона от югоизток и северозапад.

Общо от 1950 г. пустините са погълнали повече от 160 квадратни километра, а местното население за същия период е нараснало от 860 хиляди на повече от два милиона души. Огромната пустиня се приближава до хората със скорост около 10 метра годишно, намалявайки територията на обработваемата земя шесторно.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Те затова у нашата Бг

Те затова у нашата Бг

13.06.2020 | 23:35

Са глезени, не знаят някои народи в какви условия живеят и до какви опасносрти...!

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?