49

Това му беше! Путин никога няма да посети тази държава

Армения става пълноправен член на Международния наказателен съд, който издаде заповед за ареста на руския лидер Владимир Путин

Путин никога повече няма да може да посети страната, тъй като местните власти ще са задължени да го арестуват. Това е пореден епизод от ескалиращото напрежение между Армения и Русия след погрома над арменците в Нагорни Карабах и липсата на реакция от Москва.

Армения предаде официално документите, потвърждаващи ратификацията на Римския статут, и ще стане пълноправен член на Международния наказателен съд (МНС) от 1 февруари 2024 г., съобщи съдебната институция на своя уебсайт, съобщи БТА.

"Армения ще стана 124-тата държава участник и 19-тата страна от източноевропейската група", отбеляза съдът. Освен това от МНС допълват, че Амерния е предала документи, потвърждаващи, че "ще приеме със задна дата юрисдикцията на съда от 10 май 2021 г."

Преди това Москва определи решението на Ереван да се присъедини към Римския статут като напълно неприятелски акт. През март съдът издаде заповеди за арест на руския президент Владимир Путин и комисаря по правата на децата при президента на Руската федерация Мария Лвова-Белова по обвинение в незаконно депортиране на стотици деца от Украйна, което е военно престъпление, отбелязва Ройтерс.

Русия признава, че е прехвърлила хиляди деца извън Украйна, но казва, че това е направено изключително за защита на сираци и на деца, изоставени във военната зона. Кремъл отхвърля както обвиненията, така и юрисдикцията на съда. Арменският премиер Никол Пашинян от своя страна заяви, че решението на Ереван да се присъедини към МНС не означава смяна на външнополитическия курс. Той отбеляза, че то не е насочено срещу Русия, а кандидатурата за присъединяване е подадена, преди да бъде издадена заповедта за арест на Путин. По думите му Римският статут дава възможност за уреждане на отношенията с отделни страни на двустранна основа.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
rtyrt

rtyrt

18.11.2023 | 00:38

Вам обоим это понравится! Абсолютно новые возможности в се`ксе, независимо от возраста. Это очень крутая штука, попробовав один раз, вы никогда об этом не пожалеете---===----> https://tyny.to/suex

Отговори
0 1
Ах Гарабед

Ах Гарабед

17.11.2023 | 23:12

Заигра с чичо Сам и Азерите ти еваха майката. лаком г.ъз кръв се.ре....

Отговори
3 1

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?