46

Това е улов! Рибари хванаха 3,5 метра акула, тежаща половин тон СНИМКИ

Рибари, ловящи риба меч в залива Сарос на Чанаккале, уловиха 3,5-метрова акула, тежаща половин тон. Те успяха да извадят рибата, след като се бориха с нея цели 40 минути, но след като я прегледаха, я пуснаха обратно в морето.

Илкер Йоздемир заяви, че за първи път са уловили риба с такъв размер. „Не сме навредили на животното. Беше много изморително за нас. Но беше наистина добър лов. Не е лесно да се хване такъв улов на 500 метра в морето."

Агенция Доган Хабер

Йоздемир е излязъл да лови риба меч с трима свои приятели в залива Сарос. Те пуснаха въдиците на 600 метра дълбочина, и скоро разбраха, че са хванали голяма риба. След като 40 минути се бориха да я изтеглят разбраха, че това е защитен вид акула.  Те я разгледали и остановили, че е 6-хрилна акула.

Йоздемир, заяви, че лови риба от 35 години, но за първи път попада на екземпляр с такъв размер. „Бяхме изненадани да видим акулата. Това е море, не знаете каква риба ще излезе от него. Това е риба с 6 хриле от типа Джамгьоз (Camgöz) - Голямата акула (Cetorhinus maximus). Тя тежи около 500 килограма. „Ние я пускаме директно в морето, без дори да я качваме на палубата. Беше много изморително, но беше наистина добър улов. На 500 метра не е лесно да хванеш тези животни. Много трудно беше да ги теглиш." каза той.

Голямата акула (Cetorhinus maximus) е втората по големина риба в света след китовата акула.  Може да достигне 10 метра дължина и 3 тона тегло.  Съобщава се също, че са виждани такива с дължина 12 или 15 метра, но няма потвърдена информация досега.  По-малъки екземпляри, до 3 метра е много трудно да се намерят. Този вид се храни с планктон и е защитен за ловуване.

 

Снимка Агенция Доган Хабер (DHA) 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?